Áramszünet miatt elmaradt Orbán beszéde

2011.06.06. 15:01
A Gödöllői kastélyban tartott Ázsia-Európa találkozón villámcsapás érte a kastély elektromos hálózatát, emiatt Orbán Viktor beszéde közben megszakadt a hangosítás. A résztvevők nagyjából 20 perc várakozás után elhagyták a termet, az ülést pedig egy-másfél órára berekesztették.
DSZZS20110606007

Egy zápor hirtelen kitörése megváltoztatta a 19 ázsiai és 27 európai ország külügyminiszterei találkozójának menetrendjét: eredetileg ugyanis a kastély kertjében, egy kifeszített sátortető alatt fogadták volna az érkező külügyminisztereket.

A kertből sebtében bemenekített delegációkat végül a kastély legnagyobb termében, a Lovardában ültették le, ahol az átrendezkedések miatti fél órás csúszás után belekezdhetett nyitóbeszédébe Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán elsősorban arról beszélt (volna), hogy az ázsiai régióval való együttműködésnek hatalmas jelentőséget tulajdonít, hiszen a világ jövőjének szempontjából kulcskérdés az Ázsiával való együttműködés. „A globális pénzügyi és gazdasági versenyben megerősített együttműködésre van szükség – mondta a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: többé nem lehetnek sikeresek a magányos harcosok. - Az előttünk álló évek az Ázsiával való európai kapcsolatok kiépítésével fog telni. Ez az együttműködés lehet az egyik kiindulópontja annak a megújulásnak” – folytatta Orbán, de a mondatot már nem sikerült befejeznie, mert egyszerűen megszűnt az áramszolgáltatás a teremben.

A történteket először döbbent csönd, majd zavartság fogadta, a japánok érdeklődve nézegették, ahogy először a műszaki személyzet, majd a miniszterelnöki szóvivő, Szíjjártó Péter is zavartan eloldalog a tolmácsfülkék felé, ahol elkezdték átvizsgálni a földön heverő kábeleket és zsinórokat.

A miniszterelnök eközben az időközben megérkezett külügyi főmegbízottal, Catherine Ashtonnal viccelődött, aki – bár eredetileg nem vett volna részt a megnyitón, a sorozatos csúszások miatt mégis időben odaért. Végül húsz perc várakozás és az áram visszahozatalára tett hiábavaló próbálkozások után a vendégeket arra kérték, hogy fáradjanak át a számukra rendezett munkaebédre a kastély egy másik termébe, majd ez után folytatják a félbemaradt találkozót.

A miniszterelnök otthagyta a találkozót

A munkaebédnek elméletileg három óra körül kellett volna befejeződnie, fél négykor azonban azt közölték a kastélyhoz közeli Művészetek Házában várakozó sajtósokkal, hogy Orbán Viktornak parlamenti elfoglaltságai miatt el kellett mennie, beszédét ezért az ebéd közben mondta el. Távozása után az ülés levezetését Catherine Ashton, uniós főbiztos vette át, a további csúszások elkerülése miatt pedig az ebéden kezdik meg az értekezletet.