Nincs könnyű pénz a szellemkórházakban

2011.06.06. 08:40
Részben az üres, bezárt kórházak értékesítéséből finanszírozná az egészségügy átalakítását a kormány. Oka van viszont annak, hogy a Szabolcs utcai kórház, a svábhegyi gyermekkórház vagy a lipótmezei pszichiátriai intézet ingatlanjain csak a gaz nő évek óta. Nagyon nehéz eladni őket. A gyermekkórház ingatlanjaiért például még értékük negyedét sem akarták megadni az ajánlattevők, mikor legutóbb meghirdették.

A kiürített, bezárt kórházak eladásából vagy hasznosításából is remél bevételt a kormány az egészségügyi rendszer átalakításához. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a héten is utalt rá, hogy például az üres ingatlanok gyógyturisztikai hasznosítása is növelheti az egészségügyre fordítható forrásokat. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont egyáltalán nem könnyű pénzt csinálni a szellemkórházakból.

A Fidesz nehezen érvelhetne azzal, hogy eddig nem volt elég szándék, akarat az értékesítésre, hiszen a kórházbezárások idején éppen azzal támadta a szocialista kormányt, hogy spekulációs tervek húzódnak meg a háttérben. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa arra gyanakodott, hogy „kormányközeli újtőkések magánklinikái” fognak megnyílni ezekben az épületekben. Pesti Imre arról beszélt, hogy ugrásra készen állnak bizonyos csoportok, amelyek szemet vetettek az értékes budai kórházi ingatlanokra.

„Igen, mi magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Megértettük, hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupa üzleti érdeke rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik. Világossá vált, hogy az érthetetlennek látszó reformintézkedések mögött nagyon is átgondolt üzleti törekvések lapulnak” – fogalmazott maga Orbán Viktor is 2007-es évértékelő beszédében. Ha tényleg voltak ilyen üzleti törekvések, a számításba hiba csúszott, egyelőre több kiürített kórházi ingatlan is csak viszi a pénzt.

Gaz, szemét, macskák

„A kórház 2008. 01. 01-től bezárt” – három felkiáltójellel nyomatékosítja az üzenetet a kiragasztott papírlap. Ha valaki odalép kiböngészni a feliratot, az automata ajtó már nyílik is, és pillanatok alatt megjelenik egy biztonsági őr, és figyelmeztet, hogy az elhagyott kórházba nemhogy bemenni nem szabad, de még kívülről fotózni is tilos. A bejárat környékét, az ablakpárkányt valamilyen fehér anyag borítja, talán szétázott és masszává vált hungarocell lehet, a területet kutyával őrzik. A szellemkórház ablakain nem látni be, a bejárathoz közeli kukából kicsordult a szemét.

A Szabolcs utcai kórház bejárata
A Szabolcs utcai kórház bejárata

Az ingatlan Dózsa György út felőli oldalán a kiürített büféből csak a kólareklámok maradtak meg, egy üveg nélküli rácsos ablakon át koszos padló, néhány papírdoboz, ott felejtett jégkrémes tábla látszik. A régi kórház a Vágány utca felől sem mutat barátságosabb képet. A kerítésen túl a fű, a gaz szinte embermagasságú, az üvegházban elszáradtak a növények. Az udvaron futó csövekre több helyen is kiírták: „nem alumínium”. A kórház épületegyüttesének őrzési költsége  a vagyonkezelő szerint évente két és fél millió forint plusz áfa, a feladatot  a kifüggesztett tábla szerint a Civil Biztonsági Szolgálat, a belügyminiszer volt cége végzi. Az óriási telken embert nem látni, csak a kórházkerti macskapopuláció túlélőit, akikről – a kerítés mellett álló vizes- és eledelestálkák tanúsága alapján – van, aki gondoskodjon.

Idén megpróbálnák eladni

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a tervek szerint idén értékesíteni kívánja a Szabolcs utcai kórház jelenleg nem hasznosított épületegyüttesét, válaszolta megkeresésünkre a vagyonkezelő kommunikációs osztálya. Bár a kórház több mint három éve üresen áll, a vagyonkezelő eddig még sohasem hirdette meg eladásra a három helyrajzi számot magába foglaló ingatlanegyüttest. Igaz, értékbecslést már 2009. szeptember 29-én készíttettek a Perfekting Kft.-vel. A választ arra a kérdésre, hogy mi volt az értékbecslés eredménye, sem a Szabolcs utcai, sem a többi bezárt kórház ügyében nem árulta el az MNV Zrt. Arra hivatkoztak, hogy ezek az értékbecslések döntés-előkészítő lépésnek minősülnek, ezért nyilvánosságra hozatalukat az MNV Zrt. „általánosságban nem tartja célszerűnek”.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint mielőtt értékesíteni lehetne a kórházat, két dolgot meg kell tenni. Az egyik a területen lakók helyzetének rendezése. A kórház egyik ingatlanához tartozik a Vágány utca 10-es szám, ahol tíz-tizenkét lakásban laknak az MNV Zrt. rendelkezésére álló adatok szerint. Ezek a lakások a Fővárosi Kertészet egyes vezető beosztású dolgozóinak szolgálati lakásai voltak, később bérlakásokká nyilvánították őket.

A vagyonkezelő kommunikációs osztálya közölte: „A bentlakókat az MNV Zrt. 2009. év végén felkérte lakhatásuk jogszerűségének igazolására, és csupán három lakó rendelkezett bérleti szerződéssel, a többiek egyéb okiratokkal igyekeztek lakhatásuk jogszerűségét igazolni. Jelenleg folyamatban van a lakók használati jogviszonyának rendezése.”

Keresztbe tett a földhasználati jog

Az értékesítés előtt rendezendő másik dolog az ingatlant érintő földhasználati jog, amely a vagyonkezelő szerint jelentős értéke miatt az „értékesítést komolyan megnehezíti”. A Magyar Nemzet 2008 őszén számolt be róla, hogy a Szabolcs utcai kórház felszámolása közben kiderült, egy Symbion nevű cégnek kilencvenkilenc évre földhasználati joga van a területen. A lapnak Kárpáti Zsuzsa, a felszámolást végző Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet volt vezetője akkor azt mondta, hogy korábban nem tudtak a jogviszonyról. A cégadatbázis szerint a főtevékenységként üzletviteli tanácsadással foglalkozó Symbion Kft. telephelye ma is a Szabolcs utcai kórház területén van.

Mikor rákérdeztünk a vagyonkezelőnél, hogy valóban a Symbioné-e az általuk említett földhasználati jog, különös választ adtak. Az információt megerősítették, de múlt időben: „Az ingatlanegyüttes egyik földrészletét terhelő földhasználati jog jogosultja valóban a Symbion Kft. volt.” A válaszlevél annyit jegyzett még meg, hogy „a földhasználati jog kérdésének rendezése ügyében az MNV Zrt. már az elmúlt években is tárgyalt az érintett társasággal”.

„A földhasználati jog kérdését érintő további felvilágosítást az MNV Zrt. jelenleg nem kíván adni” – hárították el a további kérdéseket. Elképzelhető, hogy a közelmúltban történt valamilyen előrelépés az ügyben, mert a cégadatbázis szerint korábban, 2005 áprilisától egészen 2011. március 22-ig a Symbion Kft. székhelye volt a Szabolcs utcában, és mikor márciusban a székhely átvándorolt a Dohány utcába, onnantól jegyzik telephelyként a Szabolcs utcát.

Kiváló panoráma, jó levegő

Nem tűnik egyszerűnek pénzt csinálni az egykori svábhegyi gyermekkórház ingatlanjaiból sem. Ezeket egyszer már megpróbálta eladni a vagyonkezelő, de hiába. „A korábban gyermekkórházként használt ingatlan Buda egyik legszebb zöldövezeti területén, a XII. kerületi Svábhegyen, műemléki környezetben helyezkedik el. A lejtős területen elhelyezkedő ingatlan egyes épületeiből kiváló panoráma nyílik a Dunára, a környék jó levegőjéről híres” – próbált kedvet csinálni a Mártonhegyi úti ingatlan megvásárláshoz a vagyonkezelő a 2009 decemberében meghirdetett pályázatban. A Mártonhegyi úti ingatlant a kórház Béla király úti ingatlanegyüttesével együtt lehetett volna megvenni.

A Mártonhegyi út 6.
A Mártonhegyi út 6.

A svábhegyi gyermekkórház állapotáról is képet ad a vagyonkezelő 2009-es pályázati kiírása. Eszerint a Mártonhegyi úton levő tizenegy épületből kilenc jelentősebb, kettő bontásra javasolható. A Béla király úton már rosszabb az arány, ott tizenhét épületből csak ötöt nem javasoltak bontásra, és megjegyezték azt is, hogy az ingatlanok közös közműhálózattal rendelkeznek, amely felújításra, cserére szorul.

„A nyilvános pályázati eljárás érvényes, de eredménytelen volt, mivel a benyújtott ajánlatok a becsült forgalmi érték huszonöt százalékát sem érték el” – tudtuk meg a vagyonkezelőtől.

2010 áprilisa óta, mióta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács kimondta a pályázat eredménytelenségét, nem volt újabb kísérlet az eladásra. Ennek okáról a vagyonkezelő azt írta: „Az ingatlanok jelentős része egészségügyi övezetbe tartozik, ami jelentős mértékben korlátozza a vagyonelemek piaci alapú hasznosíthatóságát.” Megjegyezték azt is, hogy a korábban sikertelen pályázatra is tekintettel az ingatlanok a becsült forgalmi értéken nehezen értékesíthetők.

Idősotthon, magánklinika, cégképviselet

A Mártonhegyi úti ingatlan – talán a valóban szép környezet és jó levegő miatt – jóval kevésbé siralmas látvány, mint a Szabolcs utcai kórház, de épp olyan kihalt, és a gaz itt is belepi a kertet. Ezt az ingatlant is kutyával őrzik, a munka a Pajzs Biztonsági Szolgálaté. A Civil Biztonsági Szolgálat által őrzött Béla király úti ingatlanegyüttesből a sűrű fák miatt nem sokat látni, hátrafelé kerülni pedig nem tanácsos, legalábbis a szembejövő postásnő figyelmeztetett, hogy egy arra tévedt vad kutya támadt rá ott az imént. Pedig látnivaló elvileg volna, a gyermekkórház régi telephelyén  van a műemlék Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-villa és kertje is.

A Karthauzi utcai épület
A Karthauzi utcai épület

„Az ingatlanok jövőbeli hasznosítása érdekében az MNV Zrt. jelenleg a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzattal is folytat egyeztetéseket, és az értékesítés mellett egyéb hasznosítási mód elvi lehetősége is felmerülhet” – közölte az MNV Zrt.. A 2009-es pályázati kiírásban egyébként az áll, hogy a Mártonhegyi úti ingatlan „jövőbeni hasznosítását tekintve alkalmas gyógyító tevékenységet is folytató rekreációs intézménynek, idősotthonnak vagy nagyobb átépítéssel oktatási intézménynek, valamint vegyes hasznosítás keretében irodai célú ingatlannak is”. A Béla király úti ingatlanokról pedig akkor azt írták: „magánklinika kialakítására, cégképviseletként, illetve lakások építésére hasznosíthatók”.

A változtatási tilalom már lejárt

A XII. kerületi önkormányzat most egyeztet a vagyonkezelővel, de nem volt mindig partner az értékesítésben. Amikor először fölmerült a svábhegyi gyermekkórház bezárása, 2007 januárjában Pokorni Zoltán polgármester bejelentette, hogy várhatóan változtatási tilalmat rendelnek el a területre, és ezzel azt üzenik a reménybeli, „sőt talán már a sarkon kukucskáló ingatlanfejlesztőknek”, hogy szétverhetik ezt a kórházat, elzavarhatják a gyerekeket, széttörhetik azt, ami itt fölépült harminc-negyven év alatt, de nem sok mindent tudnak majd kezdeni az ingatlannal, „mert mi ezt nem engedjük”. Pokorni állta a szavát, az önkormányzat képviselő-testülete 2008 február 8-i ülésén elrendelte a változtatási tilalmat, vagyis lényegében azt, hogy az ingatlannal nem lehet semmit sem csinálni, amíg az új kerületi szabályozási terv erről nem rendelkezik.

A változtatási tilalom 2010 decemberében szűnt meg, mivel elkészült a szabályozási terv módosítása, tudtuk meg Váczi János alpolgármestertől. A svábhegyi gyermekkórháznak volt még egy ingatlana, amelyet 2009-ben nem hirdettek meg eladásra, ez a Karthauzi utca és az Eötvös út sarkán áll, jelenleg ennek a kezelője is az MNV Zrt.

A Béla király úton
A Béla király úton

Az alpolgármester, mikor érdeklődtünk, erre az ingatlanra hivatkozott úgy, mint a volt svábhegyi gyermekkórházra. Tájékoztatása szerint azt az ingatlant a kerületi szabályozási terv alapintézményi övezetbe sorolta be, ahol oktatási, művelődési, kulturális, egészségügyi és igazgatási épületek helyezhetők el, lakófunkció kizárásával. „Ha a meglévő – kerületi rendeletben védett  – épület felújításával kapcsolatban megkeresnek minket a fentiekben felsorolt funkciók valamelyikével, akkor az említett hasznosítási lehetőségeket biztosítja a szabályozási terv valamint az építési szabályzat és az elképzelés az önkormányzatnál is támogatásra talál, hiszen nekünk is érdekünk, hogy az évek óta bezárt épület visszanyerve korábbi funkcióját, vagy akár más egészségügyi funkciót, ismét működjön” – írta az alpolgármester.

Az OPNI-t még meg sem próbálták eladni

A szabolcs utcai kórházhoz hasonlóan az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hűvösvölgyi ingatlanát sem hirdette meg soha eladásra a vagyonkezelő, bár részletes értékbecslést már 2008 augusztusában készített róla a Forsz Kft. (A becsült értéket itt sem árulta el az MNV Zrt.). Az MNV Zrt. szerint az esetleges hasznosítás előtt szükséges a terület megosztása, a területen lévő lakóingatlanok, valamint a Vadaskert Alapítvány által használt terület leválasztása.

„Mind az Alapítvány által használt terület, mind a lakóingatlanok természetben elkülönülnek, azaz megosztással teljesen leválaszthatóak a területről, ehhez azonban szükséges az örökségvédelmi hatóság hozzájárulása is” – írták megjegyezve, hogy a területen lévő egyik épületben szerződés alapján működik a Bp. II. ker. Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata is. „Az MNV Zrt. jelenleg a területrendezési feladatok végrehajtásával foglalkozik. A hasznosítással kapcsolatban döntést hozni csak a területrendezés végrehajtása után lehetséges” – közölte a vagyonkezelő.

A lipót bejárata
A lipót bejárata

A hasznosítás lehetőségeit az OPNI esetében is behatárolja a II. kerületi szabályozási terv, amelyet 2009 decemberében fogadott el a helyi képviselő-testület, és 2010 januárjában hatályba is lépett.  A rendelet többek közt rögzíti, hogy a területen üzemanyagtöltő állomás, autós étterem, gyorsétterem, sorgarázs, parkolóház, önálló raktárépület, bevásárlóközpont vagy bármely, jelentős autó-, illetve szállítási forgalmat indukáló tevékenység nem helyezhető el. Az OPNI-t – addig is, amíg eldől az ingatlan sorsa – körülbelül havi három és fél millió forint plusz áfáért őrzik.

További intézkedésig szünetel

Ránézésre nem sokban különbözik a még állami tulajdonban lévő üres kórházaktól az a II. kerületi, Völgy utcai ingatlan, amely egykor az OPNI-hoz tartozott, és sikerült eladni.  2001 óta árulták, és 2007-ben kelt el egy pályázaton. Az ingatlan-adásvétellel foglalkozó Baliten Kft. vette meg a műemléki védelem alatt álló ingatlant, amelynek egyik szállóépülete a Sándor-villa. Az udvar füvét mintha nyírnák, de az épület ma is teljesen elhagyatottnak látszik, a főbejáratot bedeszkázták, az ablakokon csálé roletta. „A betegek látogatása további intézkedésig szünetel” – ez a tábla is kint maradt a kapunál, de valaki kézzel aláírt egy mobilszámot. A telefonszámon elért férfi, a cég munkatársa megerősítette, hogy egyelőre minimális karbantartáson, állapotmegóváson kívül nem történt semmi az ingatlannal, csak tervek vannak, a látképet megőrizve bérbe adnák, de még nem tudják, ki az, aki bérbe venné.