Schmitt: Mádl erkölcsi nagysága időtlen

2011.06.07. 16:58 Módosítva: 2011.06.07. 21:19
Mádl Ferenc temetésén a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben Schmitt Pál megköszönte az egykori köztársasági elnök életművét. Több százan érkeztek gyászolni.

Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferenc volt államfőt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Mádlt a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el.

"Mádl Ferenc erős jellemű ember volt, aki művetségével, szolgálatkészségével értéket teremtett" - kezdte megemlékezését Schmitt Pál köztársasági elnök. “Úgy vált vezető egyéniséggé, hogy sose magát helyezte oda, mindig mások kérését fogadta el és mélységes humanizmussal végezte a feladatát” - mondta Schmitt.

A mérték volt a legfontosabb

A köztársasági elnök szerint Mádl számára a mérték volt a legfontosabb érték, de az igazság tiszteletében, a család szeretetében, a tudás előtti alázatban, a nemzet iránti elkötelezettségében és a művészetek iránti rajongásában mértéktelen volt. “Nemcsak tanított, nevelt is, értéket képviselő jelenlétével” - mondta Schmitt.

Az államfő felidézte Mádl köztársasági elnöki beiktatási beszédét, melyben nem hallgatta el gondjainkat, és azt mondta, még sok dolgunk van, amiből neki is ki kell venni a részét.

Még sok dolgunk van, de közös dolgaink közül megcselekedtük az egyik legfontosabbat, utalt a magyar állampolgárság kiterjesztésére Schmitt.

“Mádl rangot, méltóságot adott minden eseménynek, ahol megjelent feleségével, erkölcsi nagysága időtlen” - mondta Schmitt.

A köztársasági elnök a nemzet nevében fájdalommal búcsúzott, az utódok nevében megköszönte Mádl életművét.

A szelid erő politikusa

Mádl Ferenc a szelíd erő politikusa volt, az átfogó műveltségből, felelős mérlegelésből, a hivatás iránti alázatból, évtizedes külföldi és hazai tapasztalatokból, jóakaratból és szeretetből építkező szelíd erőé - mondta Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja

Szerinte ezért is tudta államfőként egész nemzetét hitelesen képviselni. Ugyanakkor az alapvető értékek védelmében a nagy elvi kérdésekben szilárd és hajlíthatatlan volt, legyen szó akár az Országgyűlés által elfogadott törvények Alkotmánybíróság elé viteléről - mondta Király.

Több százan gyászolnak

Mádl búcsúztatására politikusok és közéleti személyiségek (többek között Orbán Viktor, Kövér László és Sólyom László) mellett európai politikusok (többek között Stepjan Mesic volt horvát és Aleksander Kwaśniewski volt lengyel elnök) és több száz gyászoló érkezett. Nyolckor Erdő Péter esztergom–budapesti érsek a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét tart.

Nem kértek virágot

Mádl Ferenc, a harmadik magyar köztársaság második köztársasági elnöke május 29-én hunyt el, nyolcvan évesen. Mádl még életében láthatta megvalósulni legfontosabb politikai céljait, a leglényegesebb törekvései mind beteljesültek - erről bővebben itt olvashat.

Mádl családja azt kérte a megemlékezőktől, virágok helyett ez erre szánt összeggel az Istenadta Tehetség Alapítványt támogassák, melyet Mádl felesége, Mádl Dalma hozott létre 2005-ben, és kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek középiskolai tanulmányait támogatja.

Engesztelő mise a bazilikában

Este nyolckor megkezdődött a budapesti Szent István bazilikában a szentmise, amit a térre helyezett két óriás kivetítőn követhettek azok, akik nem kaptak meghívót az Erdő Péter bíboros által celebrált zártkörű engesztelő misére.

A téren elhelyezett székeken elszórtan ültek az emberek - java részt turisták és néhány katolikus hívő -, az ötven-száz ember ingyenes ásványvízzel olthatta szomját a mise alatt. A környéken rendkívül erős volt a rendőri jelenlét, a Bazilika mögött, a Bajcsy-zsilinszky úton szinte végig rendőrautók és rendőrök álltak, jelentette tudósítónk.

Erdő Péter bíboros szerint Mádl Ferenc élete legfőbb értékeként ismerte el Istent, és Dalma asszonnyal együtt a jótékonykodás volt számukra a legfontosabb. "A földi halállal nem semmisülünk meg, mert Isten az örök élet ura" - vigasztalta a gyászolókat a hercegprímás. A "Menjetek Isten hírével!" felszólítás után elhangzott a Himnusz, amit a téren lévők vigyázállásban hallgattak végig.

Nem sokkal este kilenc után ezzel véget is ért a sajtó kizárásával tartott mise. A prominens vendégek távozása után a kivetítőkön már csak egy fotót mutattak az elhunyt köztársasági elnökről.