Mozdonyvezető-tünetés lesz csütörtökön a Kossuth téren

2011.06.07. 08:59

Figyelmeztető demonstrációt tartanak csütörtökön a Parlament előtt a Kossuth téren a mozdonyvezetők. A rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj intézményének tervezett eltörlése ellen tiltakoznak. A szakszervezet szerint a hatvan év közeli és azon felüli mozdonyvezetőknek alig van esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek, a tervezett intézkedés súlyosan fenyegeti az egzisztenciájukat.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a kormány nem hajlandó egyeztetni velük, ezzel megszegi törvényi kötelezettségeit. A mozdonyvezetők követelik a tárgyalások azonnali megkezdését és a korkedvezmény és a korengedmény intézményének megőrzését.

A munkavállalói érdekképviselet szerint a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj együtt biztosították a szakmából való tisztes visszavonulás lehetőségét azoknak a mozdonyvezetőknek, akik a szigorított, idősebb korban egyre kevésbé teljesíthető pályaalkalmassági követelmények és a munkakör okozta egészségkárosodásuk miatt hivatásuk feladására kényszerültek.

A parlament hétfőn fogadta el Lázár János és Balsai István fideszes képviselők alkotmánymódosítását, mely megteremti a lehetőségét bármely, az általános nyugdíjkorhatár előtt állóknak adott nyugdíj megvonására.