Szabina
-2 °C
15 °C

Gyorssegély a keszthelyi kastély dolgozóinak bérére

2011.06.08. 19:00
Gyorssegélyként Keszthely hárommillió forint visszatérítendő átmeneti támogatást utalt át a Helikon Kastélymúzeumnak, hogy ki tudják fizetni a mintegy 170 munkavállaló június harmadika óta esedékes bérét, közölte a polgármesteri kabinet szerdán.

Pálinkás Róbert, a keszthelyi kastélymúzeum június másodikán kinevezett új vezetője, a felügyelőbizottság korábbi tagja arról tájékoztatta a testületet, hogy az előző igazgató kiürítette a kasszát és felmondta a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. hitelszerződését. "Az új folyószámlahitel-szerződés megkötését azonnal elindítottam, de 2-4 hetet is igénybe vehet ennek átfutása. Az elődöm által hátrahagyott károk mérséklése és a dolgozók munkabérének mielőbbi kifizetése" Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármesterének felajánlásával oldható csak meg.

Ruzsics Ferenc polgármester szerint mintegy 170 dolgozó és családja sorsa forgott veszélyben, amit semmiképpen sem nézhetett tétlenül a város. Keszthely költségvetése szorosra tervezett, de erre a célra mégis mozgósítja a szükséges pénzt az önkormányzat.

"Czoma László volt igazgató nyilatkozataiban elismerte, hogy a Festetics kastély egy ideje gazdasági nehézségekkel küzd, bár a likviditási gondokat időről időre sikerült valahogy áthidalniuk" - olvasható a polgármesteri kabinet közleményében. Emlékeztettek arra, hogy a felmerült problémák miatt a tulajdonos (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) részletesen átvizsgálta az intézmény gazdálkodását, és az ellenőrzés eredményeként végül igazgatóváltásról döntött. Menedzser szemléletű, válságkezelésben, gazdasági racionalizálásban jártas személyt kívántak kinevezni, aki a jelenlegi problémákon gyorsan átlendíti a kastélyt.

Ruzsics Ferenc polgármester hozzátette: "sajnálatosnak tartja, hogy Czoma László vélhetően személyes indíttatásból, szándékosan akart akadályokat gördíteni az őt váltó igazgató útjába, ám átgondolatlan tettével e helyett az érintett családokat hozta kellemetlen helyzetbe."

Czoma László, volt igazgató az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a kastélymúzeum eddig minden számláját időarányosan kifizette. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban most is rendelkezésre áll több mint 15 millió forintos forrás a kastély támogatására. Május óta lehetőség van ennek az összegnek a lehívására, és így minden fizetési gond megoldódna.

Czoma László beszélt arról is, hogy a Helikon Kastélymúzeum állami vagyon, mindezek ellenére egy korábbi nyolcmillió forintos hitelt úgy kaphattak csak meg, hogy igazgatóként személyes vagyonából vállalt garanciát a hitel visszafizetésére. Miután azonban május végén azonnali határidővel felmentették igazgatói posztjáról, már nem tudott a személyes vagyonával további kezességet vállalni. "Egyszerűbb lenne a minisztériumtól azonnal lekérni a több mint 15 millió forintos támogatást, és ily módon a dolgozók szerződésben vállalt, tizedikén esedékes bérét kifizetni" - hangoztatta Czoma László.

Hozzáfűzte: éveken keresztül hasonlóan nehéz volt a helyzet, miután a 140 millió forintos támogatás 62 millió forintra csökkent. Ősztől tavaszig minimálisak a bevételek, de a Munkácsy-kiállítást is azért nyitották meg, hogy jelentős mértékben nőjön a kastély bevétele. "Júniustól már nagyobb bevételekre lehet számítani, így a kastélynak nincs likviditási problémája, csak ésszerűen kell gazdálkodni".