Szombat este Gyurcsánnyal vagánykodni

2011.06.08. 11:32
Fiatalokkal beszélgetett az MSZP és a baloldal jövőjéről a Converse-cipős Gyurcsány Ferenc. Kiderült, milyen az igazi balos szombat este, kik az új generáció punkjai, és az is, szokta-e hallgatni a Feri, segíteni kell című dalt.

Kurva jó dolog szabadnak lenni - mondja Gyurcsány Ferenc, majd mielőtt beleszaladna egy zseb-Őszödbe, gyorsan hozzáteszi, az Index tudósítója felé: a kurvát ne írja le, csak hogy jó.

Az oldottabb hangulat nem véletlen. A Mammut bevásárlóközpont oldalában lévő Promenad kávézóban vagyunk, ahol Gyurcsány a “fiatalokkal” beszélget az MSZP és a baloldal jövőjéről. A fiatalok nagyjából harmincan vannak, többé-kevésbé az MSZP, illetve a Demokratikus Koalíció tagjai. Eddigre már elmúlt a kezdeti feszengés, a beépített kérdezők meghozták a nem beépített emberek kedvét is a kérdésekhez és mindenki megivott néhány sört is, úgyhogy senki sem ragaszkodik már a Nyakó István-nyelvhez.

Nem ciki

A beszélgetésen egyértelműen legnagyobb fejleménye, hogy Gyurcsány Ferencnek van fehér klasszikus Converse-tornacipője, de azért ezen kívül is kiderül néhány dolog. Például, hogy szerinte milyen az igazi baloldali szombat este. Már az őszödi beszéden is előkerült, Gyurcsány vissza akarja adni a baloldal hitét, azóta még komolyabb ambíciókat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban: azt akarja, hogy ha valaki egy szombat esti beszélgetésen azt mondja, baloldali, az ne ciki legyen, mint most, hanem elismerés tárgya. Bár ez nem könnyű szerinte, mert az egész világon amúgy végigsöpör egy jobbos hullám, de ezért különösen jófejek az itt megjelentek, mert ennek ellenére is vállalják ezt.

A nyugdíjas punkok

A kevés megmaradt baloldali fiatalnak pedig még kevesebb igazi nagy nemzedéki élmény jutott, de egy azért mindenképp: a rendszernek felmutatott jókora középső ujj, egy magánnyugdíjpénztár-tagság formájában. Amikor az egyik kérdező fiatal azzal kezdi, hogy Gábor vagyok, magánnyugdíjpénztár-tag, elismerő tapsot kap a társaságtól, még magától Gyurcsánytól is, mint a rendszert személyesen is kicsit megroppantó punk. Ennek a generációnak, úgy látszik, ez a lázadási forma jutott.

A punkoknak pedig meg is ígéri Gyurcsány, hogy ha kormányra kerül az MSZP, visszakapják azt a pénzt, amit a partizánakció miatt veszítettek. Igaz, nem sokkal korábban még arról beszélt, az egész nyugdíjállamosítás milyen komoly tehertétel lesz később a költségvetésnek, valamint arról, hogy felelőtlen ígéretekkel már nem lehet sokra jutni Magyarországon, a két dolgot összeadva aztán mégis inkább az jött ki, ő is ígér egy nagyívűt. Ennél látványosabb csak akkor volt az önellentmondás, amikor a mellette ülő Molnár Csabával együtt arról beszéltek, a Fidesz átverte Magyarországot kampányával - legalábbis ekkor nem került mellé az a másfél év, amit még Gyurcsány saját bevallása szerint is végighazudtak.

Holnap nem menne

Esélyt viszont lát Gyurcsány. “Ha egy éve kérdeznek meg, azt mondtam volna, a Fidesz hosszú távra berendezkedik. Ma már azt mondom, lehet nyerni 2014-ben” - lelkesíti az egyébként nem túl bizakodó fiatalokat. Túlzásba azért nem akarja vinni az optimizmust, elmeséli, egy helyi MSZP-szervezet körében végzett felmérés szerint az MSZP-brand erejére 1-től 100-ig átlagosan 2,7 pontot adtak a tagok. Innen kell visszajönni, Gyurcsány szerint egy átalakított párttal. “Nem elég kicsit jobban csinálni ugyanazt, mást kell csinálni. Hiába kavargatjuk ugyanazt a levest tovább. Az kell, hogy sűrűbb legyen a kontent” - mondja Gyurcsány. 2014-ben szerinte az ország reményvesztett és tartalékok nélküli lesz, már csak az a kérdés, milyen lesz hozzá az ellenzék. Azt pedig ők maguk is elismerik, ha valami rendkívüli helyzetben holnap kellene kormányt alakítaniuk, a mostani állapotban erre nem állnának készen.

Mivel pedig mi is fiatalok vagyunk, a végén mi is beszélhettünk egy kicsit a bárpultnál Gyurcsány Ferenccel. Persze kérdezhettük volna sok mindenről, ebben a hangulatban mégis leginkább az érdekelt minket, szokta-e hallgatni a Feri, segíteni kell című dalt.