Könnyen visszaállamosíthatják a Liszt Ferenc repülőteret

2011.06.08. 17:04

A nyár végén a kormány lépéseket tehet a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér visszaállamosítására, olvashatóa Heti Válasz internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

A spanyol Grupo ACS óriáscég ugyanis heteken belül bekebelezi a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. fő birtokosát, a német Hochtiefet. Utóbbiban hónapról hónapra növelte részesedését a Grupo ACS, és júliusra meglesz a többségi tulajdon, írja a hetilap csütörtöki cikkének előzetese.

A cikk korábbi hírügynökségi értesülésekre hivatkozva hangsúlyozza: a Grupo ACS még idén értékesíteni kívánja a Hochtief reptérérdekeltségeit, így a BA Zrt.-t is.

"A spanyol gigavállalat első emberétől, Florentino Péreztől bizonyíthatóan nem áll távol az Orbán Viktorral való párbeszéd. A Real Madrid futballklubot egyaránt Pérez elnökli, s e világhíres egyesület épp fél éve jelentette be, hogy az Orbán fémjelezte Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnerségével indítana sportiskolát Magyarországon" - olvasható a cikkben.

A cikk emlékeztet: a Fideszben a BA Zrt. 2005-ös magánosítása óta vallják, hogy Ferihegy olyan pótolhatatlan monopólium, amit magyar - vagy legalább a kormány stratégiai céljaihoz lojális - kezekbe kell adni. A Mol megvásárlásához hasonló államosítási kísérletet azonban nehezítheti, hogy Bajnai Gordon és Kóka János érdekeltségeinek jelenleg erősebb a befolyása a légügyre, mint a jobboldalnak, írja a Heti Válasz online, amelyn s hetilap csütörtöki számában további részleteket ígér.  • Hírek
  • Bankszámla