A külügy szerint provokálják a minszki magyar diplomatákat

2011.06.09. 14:09 Módosítva: 2011.06.09. 14:12
Újabb videó került fel a netre, aminek állítólag köze van minszki magyar diplomatákhoz. A felvételen egy szőke nő látható homályosan, és egy lehallgatott telefonbeszélgetés hallható. Állítólag a minszki nagykövet ukrán neje cseveg olasz szeretőjével, még szexről is. A külügy provokációról beszél. Cáfolták azt az értesülést, miszerint a minszki nagykövetet megverték volna belorusz rendőrök egy ellenzéki tüntetésen.

Durva provokációnak nevezte a magyar külügyminisztérium azt, a június nyolcadikán a Youtube-on publikált videót, amin állítólag a minszki magyar nagykövet neje látható. A felvételen egy lehallgatott telefonbeszélgetés felvétele is hallatszik, eszerint az olaszul keleties akcentussal beszélő nő találkozót beszél meg egy férfival Velencében.

A találkozót a férfi javasolja, de az időpont nem jó a nőnek, mert "14-én fogadás van a követtségen és a múzeumban". Velencével meg az a baja, hogy ahol él, onnan nincs közvetlen járat Velencébe. A férfi azt javasolja, hogy utazzon Budapesten keresztül.

A videó leírása szerint egy ismeretlen olasz nő bérelt fel egy magándetektívet, hogy hűtlen férje után kutasson. A férj valóban megcsalta, egy Inna nevű nővel.

A leírás szerint Inna Kontra Ferenc minszki magyar nagykövet ukrán származású neje.

A felvételen amúgy homályosan egy szőke nőt látni egy repülőtéren, majd egy szállodában. A nő azonosíthatatlan. A lehallgatott telefonbeszélgetésből kikövetkeztethető, hogy eredetileg márciusi időpontot javasolt a férfi, de a találkozóra csak áprilisban került sor. Szó esik még a pár szexuális szokásairól is. A videót csütörtök délután 2-ig 342-en látták - a külügy közleményét délután 1 óra 10 perckor adta ki az MTI. A felvételről a Népszabadság online egy június 8-i dátumozású cikkében számolt be.

A külügyminisztérium közleménye szerint a felvétel nyilvánosságra hozatala "a minszki magyar diplomáciai jelenlétet és a munkvégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérlet", azaz a fehérorosz titkosszolgálatok provokációja.

"Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fehérorosz hatóságok mindent kövessenek el annak érdekében, hogy diplomatáink korlátozások és megfélemlítés nélkül láthassák el hivatalos feladataikat az országban" - áll a közleményben.

A külügy szerint "nehéz nem összefüggést felfedezni a demokratikus alapértékek és az emberi jogok Fehéroroszországban történő érvényesítésére irányuló következetes magyar, illetve EU-elnökségi szerepvállalás, valamint a magyar diplomáciai képviselők ellen kibontakozó durva kampány között".

A külügy közleményében arra céloz, hogy a minszki követség egyik tanácsosát haza kellett rendelni, miután állítólag magát titkosügynöknek kiadva csajozott, és egy együttlétükről videó került fel a Youtube-ra. A tanácsost "diplomatához méltatlan magatartás miatt hazarendeltek Minszkből és elbocsájtottak".

A Külügyminisztérium csütörtök délután cáfolta az Indexnek azt az értesülését, miszerint Kontra Ferencet decemberben, az elnökválasztás utáni, brutálisan szétvert ellenzéki tüntetésen megverték volna belorusz rendőrök. A cáfolatot tartalmazó válasz után megkérdeztük: részt vett-e a nagykövet ellenzéki tüntetésen. Választ péntekre ígértek.

Az Index információi szerint a nagykövetnek feladata, hogy támogassa és segítse az ellenzéki mozgalmat, tüntetéseket. Erről a Külügyminisztérium megkeresésünkre azt írta: “A nagykövet feladata, hogy képviselje Magyarországot és az Európai Unió soros elnökségét Fehéroroszországban. Ennek keretében kifejti azokat a kritikákat, amelyeket az EU is megfogalmaz a fehérorosz vezetéssel szemben, illetve az emberi jogi helyzettel kapcsolatosan.”

Január közepén állami kézben lévő fehérorosz lapok azzal vádoltak meg európai – köztük magyar diplomatákat –, hogy a decemberi választások idején zavarkeltés céljából vettek részt egy ellenzéki gyűlésen. Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök bűncselekménynek nevezte az újraválasztása elleni ellenzéki tüntetéseket, és börtönbüntetést helyezett kilátásba az érintettek számára. Az ellenzéki elnökjelöltek őrizetbe vételével végződő decemberi tüntetés után Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelentette: Magyarország a leghatározottabban elítéli a fehéroroszországi elnökválasztást kísérő erőszakot. Németh azt mondta: Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy nemcsak "az alapvető demokratikus normákat veszik semmibe", hanem az elnökjelölteket és a társadalmat is, a választókat erőszakkal félemlítik meg.