Velencei Bizottság: Aggályos a magyar alkotmány

2011.06.09. 16:15 Módosítva: 2011.06.09. 17:22
Számos ponton elmarasztalja az Európa Tanács Velencei Bizottsága az új magyar alkotmányt, amely szerintük a kormánykoalíció hatalmi pozícióinak bebetonozását segítheti - derül ki a Hvg.hu által megszerzett jelentéstervezetből.

A sarkalatos törvények túlzottan széles körű alkalmazása, az alkotmány preambulumában fellelhető ellentmondásos kitételek, a Költségvetési Tanácsra vonatkozó szabályok, a szabályozó testületek függetlensége, az alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok, valamint az AB elnökének kiválasztása, illetve kompetenciáinak korlátozása miatt aggódik az Európa Tanács alkotmányügyekért felelős intézménye, a Velencei Bizottság, írja a Hvg.hu.

A hírportál szerint a független nemzetközi jogtudósokból álló bizottság június 18-19-én megszavazandó véleménye kimondja, hogy mindezek a pontok a jelenlegi kormánykoalíció azon törekvését tükrözhetik, hogy megszilárdítsák hatalmi pozícióikat és politikai befolyásukat.

A hvg.hu értesülései szerint a Velencei Bizottság jelentése nagy hatással lehet arra, milyen utat választ a téma megközelítésében az Európai Unió is. Az  Európai Parlament - tanulva a médiatörvény esetéből - júliusi plenáris ülésén tervezi napirendre tűzni a vita utáni szavazást. Ennek oka a hvg.hu brüsszeli forrásai szerint az, hogy mindenképp szeretnék bevárni a Velencei Bizottság véleményét.