Civilek tiltakoznak a kastélyigazgató leváltása ellen

2011.06.09. 15:24

Nyílt levelet írtak a keszthelyi kastély tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek a Czoma László kastélyigazgató leváltásán felháborodott helyi értelmiségiek. A kastélyt 27 éve igazgató Czomát május végén menesztették azonnal hatállyal, és helyére Pálinkás Róbertet, Keszthely fideszes alpolgármesterét nevezték ki.

"Mi, keszthelyi polgárok a Festetics Kastély körüli legújabb eljárást cinikus arculcsapásként éljük meg, ami arra tesz kísérletet, hogy demokratikus értékeinkben bizonytalanítsa el közösségünket" – áll a nyílt levélben, amelyet tizenheten írtak alá, többek közt dr. Buzás Gyula volt dékán, dr. Horváth Tibor, a volt a városi rendőrkapitány, valamint orvosok, tanárok, mérnökök.

Mezőgazdász végzettség

A levél a "latinamerikanizálódás" szembetűnő jelének nevezi az igazgatóváltást, a döntés szerintük mellőzte a helyi közösség érdekeit és a szakmai szempontokat. "Sokunkban él olyan kép a latin-amerikai országok kisvárosairól, amelyeknek urai a helyi közösségek érdekeit kézlegyintéssel elintéző, nagyhatalmú támogatóik kényelmes hátterét élvező, kevés önkontrollal bíró műveletlen és önérdekű döntnökök" – fogalmazzák meg, mit értenek latinamerikanizálódás alatt.

A levél szerint a keszthelyi polgárok meglepődtek a leváltás hírén, mert "a kastéllyal kapcsolatos személyes tapasztalatok mindig folyamatos fejlődésről, a hírek stabil gazdálkodásról, a múzeumok országos látogatottsági listáján javuló pozícióról szóltak". Az aláírók megemlítik, hogy a városban elterjedt a vélekedés: a váltás valódi oka a pályázat nélkül kinevezett új igazgató gazdasági ambíciójának érvényesítése.

A levél gunyorosan fogalmaz Pálinkás Róbertről. Hangsúlyozzák, hogy Pálinkásnak mezőgazdász végzettsége van, és hozzáteszik: "önmagában persze nem volna gond, ha a Georgikon alapítójának örökségét valaki mezőgazdász diplomával igazgatná, ápolná, ha ehhez európai műveltség és stílus társulna".

Új eljárást kérnek

Az aláírók végül kérdéseket intéznek a vagyonkezelőhöz. Többek között arra várnak választ, átgondolta-e a vagyongazda döntésének morális vonatkozásait, mik voltak Czoma menesztésének azon indokai, amelyek az egy évvel ezelőtti pályázatakor még nem voltak láthatóak, illetve melyek voltak azon szakmai szempontok, amelyek kizárólag az új igazgató személye mellett szóltak. Megkérdezték azt is, fognak-e pályázatot kiírni az igazgatói posztra, a döntés előtt készült-e stratégiai tanulmány a kastély jövőjéről, valamint azt, hogy mik a tervek a kastélyhoz kapcsolódó ingatlanegyüttes hasznosítására. A levérírók azt kérik: gondolja át döntését a vagyonkezelő, és nyissa meg az utat egy új eljárás előtt. Indítottak egy Facebook-oldalt is, ahová feltöltötték a nyílt levelet.

Pálinkás és Ruzsics Ferenc polgármester korábban azzal indokolta Czoma menesztését, hogy a kastély csődközeli állapotba került, és menedzserszemlélettel rendelkező, gazdasági racionalizálásban jártas igazgató kinevezését látták szükségnek. Czoma László viszont azt mondta: a kastélymúzeum eddig minden számláját időarányosan kifizette, ráadásul május óta lehívható a nemzeti-erőforrás minisztériumtól 15 millió forint a kastély támogatására, és így minden fizetési gond megoldódna.

Czoma tavaly Forster Gyula-emlékérmet kapott 25 éves múzeumigazgatói munkásságáért., 2004-ben az Év zalai Embere volt. Vezetése alatt a kastélymúzeum a második leglátogatottabb hazai gyűjteménnyé vált.