Egymillióért vásárol utcát a siófoki önkormányzat

2011.06.09. 09:34

Szinte ajándék áron, alig több, mint egymillió forintért vásárolhatja meg Siófok városa a vasúti sínekkel párhuzamos, fontos tehermentesítő úttá lett Indóház utcát a MÁV-tól, írja a sonline.hu

A várost korábban már felszólították, hogy az utcát adja vissza jogos tulajdonosának, a MÁV-nak. Az utca viszont a belvárosi építkezések megindulása óta tehermentesítő úttá vált, a Fő utca sétálóutcává alakítása után pedig az egyetlen, a vasúttal párhuzamosan haladó autóút lett.

A vásárlásra most azért volt szükség, mert a nyolcvanas években az északi tehermentesítő út építését megelőző kisajátítások során valahogyan elmaradt az akkor létesített Indóház utca tulajdonjogának átvezetése a földhivatali nyilvántartásban. A város 2007-ben kereste meg a MÁV-ot a tulajdonjogi helyzet peren kívüli rendezése céljából, de választ nem kapott, így bírósági keresetben kérte a tulajdonjog megállapítását.

Ám sem a városi, sem a másodfokú megyei bíróság nem a városnak adott igazat, így nem maradt más hátra, mint az ingatlan megvásárlása, amire 2009-ben nettó 1,2 millió forintot biztosított a siófoki képviselő-testület, a MÁV Zrt. pedig 1,1 milliós áron tartotta nyilván az ingatlant.

A vasúttársaság tavaly levélben jelezte, hogy nettó 22,9 milliót kér az utcáért, és a polgármester szerint csak a lobbitevékenységnek köszönhető, hogy 1,1 millióért kapják meg az Indóház utcát.