Vizsgálóbizottságot akar az MSZP a szociális konzultáció adatkezeléséről

2011.06.09. 21:29 Módosítva: 2011.06.09. 21:30

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az MSZP annak felkutatására, történt-e törvénysértés a szociális konzultációs kérdőívek adatainak kezelésekor. Nyakó István szocialista politikus szerint a vizsgálóbizottság terveik szerint megvizsgálhatná, a kormány hogyan használta fel az alkotmányozással összefüggő nemzeti konzultációra és a szociális konzultációra elkülönített 600, illetve 800 millió forintot.

Az LMP támogathatónak nevezte a szociális konzultáció MSZP által javasolt áttekintését, míg a Jobbik feltételekhez kötné a parlamenti vizsgálóbizottságban való részvételét, feltételeiket azonban csak pénteken ismertetik.

Jóri András adatvédelmi ombudsman kedden a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásaival ellentétesnek nevezte a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelést, mivel az szerinte "megszemélyesíti" a kitöltőket és nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre úgy reagált: a biztost személyes motivációi vezethették állásfoglalásához, mivel a korábbi egyeztetések alkalmával nem emelt kifogást az adatkezelés ellen.

A konzultációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalnak harminc napon belül kell reagálnia az ombudsman állásfoglalására.