Szép idő lesz pünkösdhétfőn

2011.06.12. 13:13
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a Kárpát-medence fölé hétfő estig szárazabb, meleg levegő áramlik: sok napsütésre, a sokévi átlaggal egyező hőmérsékletre számíthatunk.

Vasárnap a Dunántúlon napos idő lesz, legfeljebb kevés gomolyfelhő képződik, másutt fokozatosan csökken a felhőzet. A Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor. Hétfőn sok lesz a napsütés, helyenként erősebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és elvétve zápor is kialakulhat. Az északi szél vasárnap a Dunántúlon és északkeleten időnként megerősödik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Hétfőn már csak a Tiszántúlon élénkül meg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 fok körül valószínű.

Kelet-Európa felett sekély ciklonális mező húzódik. Napos és erősen felhős területek és időszakok egyaránt előfordulnak, elszórtan záporral, zivatarral. Ezzel szemben Nyugat-Európa felett anticiklon található, amely benyúlik a szárazföld középső részei fölé is. Területén többnyire napos, száraz idő a jellemző, Közép-Európában azonban erősen felhős területek is előfordulnak.

A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk nagy részén 20, 28 fok között változik, sőt a mediterrán térségben, és a Skandináv-félszigeten - ahol ez szokatlannak számít - 29, 32 fokot is mérnek. Északnyugaton ennél jóval hűvösebb az idő, a délutáni órákra csupán 12, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet.