Büntethető lesz a költségvetési csalás

2011.06.13. 21:11
Csak egy, nagyobb jelentőségű törvénymódosítást fogad el a héten a parlament: büntethetővé válik az, aki költségvetési csalást követ el. Ezen kívül felállítják az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságot, amiben a kormánypártoknak kettővel több képviselője lesz, mint ahány a bírák jelöléséhez feltétlenül szükséges, így nem is kérdés, hogy kik lesznek azok, ahogy az sem, hogy a kétharmados kormánytöbbség meg is választja majd őket. Kedden hat új törvényjavaslat általános vitáját kezdik meg.

A héten pünkösd miatt ugyan csak kedden, de a szokásos hétfői ügyrenddel ül össze a parlament két napos ülésére. A szokások szerint a nap délután egykor - illetve általában negyed órás késéssel negyed kettőkor - a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Hogy ezek mik lesznek, arról majd csak az ülésről szóló percről percre tudósításunk kezdetén tudunk beszámolni. A napirend előtti felszólalásokat követik az interpellációk, melyek sorát a héten Botka László, Szeged szocialista polgármestere nyitja.

Botka a nemzeti fejlesztési minisztert kérdezi majd, hogy tervezik-e az M43-as autópálya szegedi elkerülő szakaszának ingyenessé tételét. Meglepő ellenzéki együttműködést jelez, hogy ugyanezt kérdésként a múlt héten a jobbikos Zagyva György Gyula kérdezte a minisztertől, hiszen így, hogy az autópálya fizetős, nem igazán szolgálja azt a célt, hogy a teherforgalom kikerülje Szegedet. Másodikként a jobbikos Z. Kárpát Dániel kérdezi majd a nemzetgazdasági minisztert, hogy "mikor lesz a kormánynak elég bátorsága a devizahitel-károsultak problémáinak megoldásához". Az elempés Szilágyi Lászlót az érdekli, miért űzi el a kormány a fiatal orvosokat, a szocialista Gőgös Zoltán azt feltételezi, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalok a törvények felett állónak gondolják magukat, párttársa, Simon Gábor az egészségügyi bérkompenzáció elmaradását nehezményezi, míg a jobbikos Bödecs Barna a mégis költözésre ítélt természettudományi múzeumért aggódik majd.

Az értő szemeknek feltűnhetett, hogy ezúttal sem szólal fel a szocialista Gúr Nándor, aki egészen a múlt hétig minden adandó alkalommal interpellálta a kormányt.

Az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után a parlament nemzetközi szerződéseket ratifikál a belvízi, közúti és vasúti szállításról, majd határoz a szeptember 1-től 11-ről 15 főssé bővülő Alkotmánybíróság új tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról. A javaslat szerint az alkotmánybírákat 15 fős testület jelölné. Ebben a Fidesznek és a KDNP-nek tíz tagja lenne, miközben a jelöléshez elég nyolc támogatói szavazat is. Így az, hogy kik lesznek az alkotmánybíró-jelöltek, valójában már délelőtt, a Fidesz frakcióülésén eldőlhet, és akiket a kormánypártok jelölnek, hamarosan alkotmánybírák is lehetnek, hiszen megválasztásukhoz kétharmados támogatás kell, ami a kormánypártoknak megvan.

Az Alkotmánybíróságnak jelenleg csak 10 tagja van, ezért öt bírát kell jelölni. A múlt héten Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Pokol Béla jogász, politológus egyetemi tanár, Szalay Péter jogász, Balsai István fideszes képviselő,  a KDNP részéről pedig Dienes-Oehm Egon neve merült fel lehetséges jelöltként.

Ezután elfogadhatják a Büntető Törvénykönyv módosítását. Az igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor javaslatára bűncselekménnyé válna a költségvetési csalás is.

Elfogadhatják a világörökség védelméről szóló új törvényi szabályozást, illetve az SZJA-törvény módosítását is. Az utóbbi egyrészt adómentessé teszi azt az alkalmanként 500 forintot meg nem haladó ösztöndíjat, amit szociálisan rászoruló diákok kaphatnak szabadidősport-tevékenységük támogatására, másrészt lehetővé teszi, hogy a bíróság peren kívül megszüntethessen közalapítványokat, ha azok tevékenységét a kormány költségvetési szerv alá akarja rendelni.

Ezen kívül határozatnak még a nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről is, máskülönben csak módosító indítványokat tárgyalnak, részletes vitát folytatnak, vagy megkezdik új javaslatok általános vitáját.

Szavaznak például a közbeszerzési törvényt módosító javaslathoz benyújtott indítványokról. A javaslat célja, hogy a közoktatási intézményeket az önkormányzatok közbeszerzés nélkül adhassák át új iskolafenntartóknak.

Még hétfőn megkezdik a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény módosításának általános vitáját. A fideszes Gruber Attila indítványának célja, hogy a törvény hatálya alól vegyék ki az autóbontókat, hiszen az autóbontók nyilvánvalóan nem találkozhatnak olyan fémtárgyakkal, melyek ellopása közveszélyt okozhat, és melyek kereskedelmét akadályozná a törvény.

Kedden több törvény általános vitája kezdődik, köztük az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslaté is. Ez nagyrész jogharmonizációs módosítás, de a foglalkoztatás rugalmasságának növelése is célja, részben a munkaidő beosztásának szabályait deregulálja, részben a vállalkozók adminisztrációs terheit csökkenti, egyben szabályozza az érdekegyeztetésben való részvétel jogosultsági szabályait is.