Megvannak a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjei

2011.06.14. 12:54

A várakozásoknak megfelelően Balsai István országgyűlési képviselőt, volt igazságügy-minisztert, Pokol Béla politológust, Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét és Szalay Péter ügyvédet a Fidesz-frakció, Dienes-Oehm Egon volt nagykövetet pedig a KDNP jelölte alkotmánybírónak. A jelöltek névsorát Lázár János frakcióvezető jelentette be a keddi frakciógyűlés után. A jelöltek meghallgatására jövő héten kerül sor, két héten belül meg is választhatják őket. Az új alkotmánybíróság új elnökkel szeptember-1-jén áll fel.

Az Országgyűlés döntése értelmében a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. Az Alkotmánybíróság elnökére Orbán Viktor nem tett javaslatot, Lázár János szerint ha a miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja.

Lázár János szerint az új Ab egyfajta szuperbíróságként működik majd, ahova bárki fordulat egyedi ügyekben, ezért fontos volt, hogy nagy gyakorlati és elméleti tapasztalattal rendelkező szakembereket válasszanak.

Az ellenzéki pártok később döntenek arról, kiket jelölnek alkotmánybírónak, illetve, hogy egyáltalán élnek-e a jelölés jogával.

Ipkovich György, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja az MTI-nek elmondta: pártja várhatóan egy héten belül dönt arról, jelöl-e alkotmánybírót, és ha igen, kit.

A Jobbik a jövő keddi frakcióelnökségi ülésén dönt arról, hogy kiket jelöl alkotmánybírának, nyilatkozta az MTI-nek Gyüre Csaba, az ellenzéki párt alelnöke.

Az LMP egyelőre nem jelölt alkotmánybírókat, mert a hivatalos
jelölési folyamat még nem kezdődött el - mondta az MTI-nek Schiffer
András. A frakcióvezető szerint nagy valószínűséggel újrajelölik majd az általuk korábban már a posztra javasolt Lehoczkyné Kollonay Csillát, az ELTE munka- és szociális jogi tanszékének vezetőjét, illetve Bándi Gyulát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Gazdasági Szakjogok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát.