Ivó, Milán
EUR 384,63 Ft
USD 363,05 Ft
5 °C
26 °C

Keményen megbírságolhatnák a hajléktalanokat

2011.06.15. 09:01

Elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtaná a Fidesz a visszaesően közterületen alvó hajléktalanokat, írja a Népszabadság. A lap szerint a többek között Rogán Antal által benyújtott szabálysértési törvénymódosítás szerint azokat büntetnék, akik ismételten "életvitelszerű lakhatás céljára" használják a közterületet, vagy "az életvitelszerű lakhatás céjára használt ingóságait a közterületen tárolják".

Az épített környezetről szóló törvény januári módosítása lehetőséget adott az önkormányzatoknak, hogy rendeletben szabálysértéssé nyilvánítsák a közterület engedély nélküli használatát.

A Fővárosi Közgyűlés április végén fogadta el, hogy ötvenezer forint pénzbírsággal büntethetik Budapesten az utcán élőket. A rendelet az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségét teremtette meg, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületeken maradnak. Az elfogadott előterjesztés indoklása szerint a büntetés így csak azokat a hajléktalanokat érinti, akik valamiért nem veszik igénybe a szállásokat.

A javaslatot korábban drasztikusnak és elfogadhatatlannak tartották civil szervezetek. Mivel a fedél nélkül élők nem tudják megfizetni a bírságot, a rendőrök az utcán élőket tíz napra be is vihetik a fogdára. A szervezetek szerint ezzel nem lehet megoldani a hajléktalanok helyzetét. A hajléktalanszállókon már nincs hely, így az utcán élők nem is nagyon tudnak hová menni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás