no

Három bohóc és egy boszorkány a rendőrtüntetésen

2011.06.16. 14:37 Módosítva: 2011.06.16. 14:46

Délután két órakor még csupán néhány százan voltak a korkedvezményes nyugdíjak tervezett megszüntetése ellen tiltakozó tüntetésen az Alkotmány utcában, a Parlament közelében, de egyre nagyobb csoportokban érkeztek a megszorítások ellen tiltakozók. A demonstrációra az Alkotmány utca Parlament és Szemere utca közti szakaszát zárták le, de mivel kerültek információs sátrak a Vadász utca környékére is, a rendezők ennél is nagyobb tömegre számíthatnak.


Rendvédelmi dolgozók tüntetése nagyobb térképen

A közönség leginkább 40 és 50 közti férfiakból áll, akik jellemzően bajuszt és a kilencvenes években divatos légyszemüveget viselnek. Bár a tüntetést Bohócforradalom címmel hirdették meg, utalva Orbán Viktor állítólagos megjegyzésére, a gyülekezők között csak három bohócnak öltözött rendőr volt jelen. Meglepő módon láttunk ugyanakkor egy boszorkánynak öltözött nőt seprűvel, aminek értelmezésén egyelőre dolgozunk.

A transzparensek egyelőre a fal mellett állnak, ezek némelyikén Orbán 1989-es beszédének olyan részletei olvashatók, amelyek a miniszterelnök politikai irányváltását sugallják.

A tüntetésre gyülekezők közt a legtöbben a Tettrekész rendőrszakszervezet (TMRSZ) pólóját viselik. Ez az a szervezet, amelynek vezetőjét, Szima Juditot a tüntetések előtt váratlanul őrizetbe vették pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva. Sokan viselik még a független tűzoltószakszervezet mellényét.

Fotó: Földes András
Fotó: Földes András

A hangulat a rendőrmajálisokat idézi, amelyen a megjelentek kedélyesen dohognak nehéz helyzetük miatt. "Figyeld meg, ha odamennék a Parlament elé, engem egyből vinnének a Gyorskocsi utcába - magyarázta egy TMRSZ-es pólós rendőr. - De amikor az Orbánék kordont bontottak, akkor persze senki nem mert hozzájuk nyúlni, és simán megúszták."

A Parlament előtt nem lehet tüntetni, ott ugyanis néhány hónapja váratlanul egy fotókiállítást rendeztek, amely miatt minden demonstrációt joggal utasíthat vissza a hivatal.

Jelen sorok írásakor érkezett egy 30 fős tűzoltócsoport, egyenruhában, sisakban, dobpergés mellett. Mindez harcosabb hangulatot adott a rendezvénynek, amelyre addig a Parlamenttel szemközt felállított színpadról szóló negédes Eric Clapton-számok nyomták rá a bélyegüket.

A demonstráció hivatalosan négykor kezdődik, ekkor állítják fel a szavazófülkéket, ahol a megjelentek visszavonhatják a Fideszre adott szavazataikat. "Most érkezett Szegedről 300 szavazólap" - mesélte kedélyesen egy rendőr. A szavazatokat este 8 óra után számolják össze, majd a tüntetők elmennek a köztársasági elnök hivatalához a Várba,  hogy ott ismertessék az eredményt.