Kormány: Bűnelkövetők pénzért ne nyilatkozzanak

2011.06.16. 07:06

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kizárni, hogy bűnelkövetők különböző médiumokban jelentősebb összegekért számoljanak be az általuk elkövetett bűncselekmények részleteiről, mondta Rétvári Bence. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kifejtette: az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy bűnelkövetők jelentősebb összegekért cserébe a televízióban vagy újságban nyilatkoztak az általuk elkövetett, általában élet elleni vagy erőszakos bűncselekmények részleteiről.

A jelenségről több civil jelzés is érkezett a szaktárcához, ahol elkezdték vizsgálni a lehetséges szabályozás kereteit. Külön szabályozás vonatkozna a büntetőeljárás alatt állókra, őket megilleti az ártatlanság vélelme. Esetükben a tervek szerint - ha pénzt kapnak nyilatkozatukért - az összeg letétbe kerülne. Ha bebizonyosodik ártatlanságuk, hozzájuthatnának a pénzhez. Ugyanakkor a jogerősen elítélteknél a díj elfogadás teljes tilalmának lehetőségét vizsgálják.

Rétvári Bence azt mondta, nem tartja elfogadhatónak, hogy valaki egy bűncselekményből "szedje meg magát". Hangsúlyozta: olyan megoldásban gondolkodnak, ami nem sérti szólásszabadság elvét, ugyanakkor a társadalom, az emberek igazságérzetének megfelelő szabályozást teremt. Nem korlátoznák a vádlottak vagy elítéltek szólásszabadságát, továbbra is teljes körűen tehetnének nyilatkozatot.

Az a cél, hogy a bűncselekmények elkövetésével még csak közvetetten se lehessen díjra vagy anyagi előnyre szert tenni. A parlamenti államtitkár a kérdésről a Facebookon szavazást is indított, amely arról szól, ölbe tett kézzel nézheti-e az állam, hogy bűnözők milliókat kapjanak médiumoktól, ha elmondják az általuk elkövetett bűncselekményeket.