Segítséget kért a guantánamói foglyunk

2011.06.16. 12:40
Szükséges lenne az egykori guantánamói fogoly magyarországi befogadásának jogi kereteit meghatározó államközi megállapodás és az azt kihirdető kormányrendelet felülvizsgálata.

A 2009 decemberében befogadott volt guantanámói fogoly nemrég az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, és életkörülményeinek javításához a közbenjárását kérte, közölte Szabó Máté ombudsman csütörtökön

Szabó Máté - bár vizsgálatot nem folytathatott - miután tájékozódott, rámutatott, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kormányának megállapodása alapján az ügyben kiemelt jelentősége van a polgári törvénykönyv előírásának, amely szerint a polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

A megállapodás azonban nem hozott létre olyan garanciarendszert, amely kiszámítható jogi helyzetet teremtett volna a befogadott személy és a kormányrendelet végrehajtásában részt vevő magyar hatóság együttműködésében. Az eljárási garanciák biztosítása és az alanyi alapjogok védelme szorosan összekapcsolódik, de nem csak a magyar hatóságoknak van felelőssége: a befogadottnak is be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat - írta az ombudsman.

Szabó Máté szerint szükséges lenne az egykori guantánamói fogoly magyarországi helyzetének egyértelművé tétele; pontosítani kellene, hogy ki milyen szolgáltatásra, illetve ellenszolgáltatásra jogosult - tett hozzá.


Az ombudsman különösen tisztázandónak tartja, mit kell érteni a kormányrendeletnek azon a megfogalmazásán, miszerint "a Magyar Kormány elkötelezte magát a korábbi fogvatartott magyar társadalomba történő beilleszkedésének figyelemmel kísérése és támogatása mellett".

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa mindezeket felmérve felhívta a belügyminiszter figyelmét arra, hogy szükséges lenne a megállapodás, valamint a kormányrendelet felülvizsgálata.

Mint a közleményben írta: Magyarország azzal járult hozzá az Egyesült Államok guantánamói fogolytáborának bezárásához, hogy 2009 decemberében befogadott egy olyan rabot, aki ellen nem folyt sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. A befogadás az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Köztársaság kormánya közötti megállapodás alapján történt, amelyet kormányrendelet erősített meg.

Eszerint a magyar kormány szavatolja a volt fogoly biztonságát, megfelelő elszállásolását, ellátását, továbbá vállalja egy - a fogoly által is elfogadott - komplex, az életvitel egészét átfogó, a társadalomba való beilleszkedést elősegítő program végrehajtását. Ennek része a magyar nyelv, életmód és kultúra megismertetése, és hogy a befogadott embert hozzásegítik a magyarországi munkavállalást lehetővé tévő szakképzettség megszerzéséhez. A költségeket az amerikai fél állja - olvasható a közleményben.