Alkotmánybíróságon támadja meg az OVB döntését az LMP

2011.06.17. 14:16

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, mert az Országos Választási Bizottság (OVB)  elutasított kilenc, általuk benyújtott népszavazási kérdést, közölte pénteken Karácsony Gergely. Hozzátette, hogy egyúttal újra beadják az átfogalmazott kérdéseket is. „Azt gondolom, lesz Magyarországon népszavazás az LMP kérdéseiről. Nem idén, de jövőre egészen biztosan” – jelentette ki a politikus.

A népszavazási kezdeményezéseket Schiffer András frakcióvezető, Scheiring Gábor képviselő és Szél Bernadett választmányi szóvivő nyújtotta be az OVB-hez. Ezek közül az OVB egyedül az alapszabadság kiadásának szabályozását célzó népszavazási kérdést hitelesítette. Karácsony az elutasító döntéseket ahhoz a vicchez hasonlította, amikor az is baj, ha van sapka a nyuszikán, az is, ha nincs. Ezt azzal magyarázta, hogy az indoklásban bizonyos kérdésekben a költségvetési vonzatot, más esetekben pedig „a túlságosan bonyolult vagy a túlságosan egyszerű fogalmazást tették szóvá”. A képviselő jelezte, azt sejti, hogy „felfedezhető valamifajta politikai motiváció a döntések mögött”.

Pénteken Schiffer András frakcióvezető azt is bejelentette, hogy az LMP újra Lehoczkyné Kollonay Csillát, a Közép Európai Egyetem és az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetőjét és Bándi Gyulát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Gazdasági Szakjogok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát jelöli alkotmánybírónak. A frakcióvezető jelezte, hogy az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságnál péntek délig leadták a két nevet.

Az LMP tavaly már alkotmánybírónak jelölte ezt a két jogászt, illetve Tóth Mihály büntetőjogászt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Büntetőeljárás-jogi és Kriminalisztikai Tanszékének és a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetőjét. Akkor az Alkotmánybíróságba a kormányoldal által javasolt Bihari Mihály volt Ab-elnököt és Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterét választották be. Schiffer azt mondta: részt vesznek a jelölési eljárásban, annak ellenére, hogy a „Fidesz komédiát csinál lassan a teljes parlamentáris eljárásrendből”.