Mesterházy robbanthat, de minek

2011.06.17. 17:01
Miközben a felszínen nagy leszámolásra készül egymással az MSZP régi gárdája, elnöke és Gyurcsánya, a tagság inkább letargikusan várja a hétvégi kongresszust, ahol valószínűleg semmi sem fog történni. Ha meg valami mégis, az akárhogy is elsülhet.

Szakad, osztódik, oszlik, írtuk bő egy éve az MSZP-ről, negyedik és ötödik lehetőségként még felvetve, hogy minden marad a régiben, esetleg kimúlnak lassan. A párt látszólag most mind az öt forgatókönyvet egyszerre próbálja megvalósítani. Az elmúlt hetek nyiltszíni vitáinak újabb fejezete a hétvégi pártkongresszus lesz, amit ugyan a tervek szerint zárt ajtók mögött tartanak, de ez a szocialistáknál gyakorlatilag semmit sem jelent, bőségesen fognak szivárogni most is a zaftos részletek.

mszp 04

"Nemrég láttam egy közvélemény-kutatást, amiben 28 százalékon állunk. Hát én nem értem az embereket" - mondta megkeresésünkre a párt egyik parlamenti képviselője. Ennél talán csak az írja le jobban a hangulatot, hogy több forrásunk is inkább más programot keresett volna a hétvégére. "Remélem, jó idő lesz, jó kis kirándulást tervezek a családdal", mondta egyikük, hozzátéve, hogy persze "sajnos muszáj lesz odanéznem".

Egy másik inkább az alapszervezeteket járná és tiltakozásokat szervezne. "Ellenzékben vagyunk, valakinek tüntetnie is kéne", mondta. Egybehangzó vélemények szerint a tagság is letargikus. "Elegük van az ősbölényekből. Attiláról azt gondolják, hogy bár jószándékú, de tehetségtelen, a Feriről meg azt, hogy lássa már be, hogy a nép nem szereti és üljön már le a seggére", mondta egy, amúgy Gyurcsányhoz közelebbi forrásunk. Egy másik, inkább semleges nyilatkozónk szinte szóról szóra ugyanezt ismételte.

IV0C2445

Ebben a remek hangulatban tartják majd szombaton és vasárnap a kongresszust, ami amúgy megszólalóink szerint nem lesz igazán jelentős esemény, bár egyikük azt mondta, hogy ő elég rossz jós, és mások is felvetették, hogy lehet még hiszti. Például ha Mesterházy feszíteni akarja a húrt. A Gyurcsányhoz közel állók szerint akarja.

Korrekt, átlátható vitában előznék be a pártszavazást

Az MSZP-ben május 11-én robbant ki a botrány, amikor a Magyar Nemzetben megjelent, hogy Demokrata Párt néven Gyurcsányhoz közelállók pártot jegyeztek be. Gyurcsány szerint a cél csupán az volt, hogy lefoglalják a nevet a pártnak, hiszen ő maga korábban már javasolta az MSZP átalakítását centrista középpárttá, ami liberálisokat és konzervatívokat is magához csábíthatna - gyakorlatilag már a tavaly megalapított Demokratikus Koalíció Platform is ennek az előzménye. A pártalapítás híre után tartott frakcióülésen indulatos vita folyt, amit az egyik résztvevő "kulturáltan Gyurcsány-ellenes hangulatúként" jellemzett, és amin Gyurcsány emlékeztetett mindenkit, hogy nála van a kasszakulcs. Ezen dőlt el, hogy a pártban végül kiírják a Gyurcsány kezdeményezte pártszavazást, a hónap végén pedig az is, hogy Gyurcsány hat kérdéséről szavaznak majd a kongresszus után, június 22-28 között.

Hogy ennek így mi értelme, azt talán maguk sem tudják, mindenesetre a mostani kongresszuson a pártelnök Mesterházy szerint az MSZP belügyeit és jövőjét vitatják majd meg "korrekt és átlátható módon. "Ha tisztességes, nyílt vitában a többség eldönti, hogy milyen pártot szeretne, azt mindenkinek tudomásul kell vennie" - mondta erről, azaz a cél talán az lehet, hogy a határozatokkal elébe menjenek a pártszavazás várható eredményének.

Ebben a részben van logika. A kongresszusi küldöttek nagy része függ a párt jelenlegi vezetésétől, irodavezetőként, alkalmazottként a párttól kapja a pénzt. Egészen biztos barátságosabb társaság, mint az, amelyik adott esetben részt vehet a pártszavazáson. Elvileg tehát adottak a feltételek a nagy leszámolásra - ez nyilván olyan határozott hangvételű határozatokat jelentene, amelyekben a kongresszus a pártszavazás, vagy a szavazásra feltett kérdések ellen kampányolna. Forrásaink szerint Gyurcsány ez esetben nyilván felháborodva kivonulna.

Ez pedig akár kontraproduktív is lehet, ez esetben ugyanis a tagság akár kedvet is kaphat a pártszavazáshoz, ami amúgy is döntőbb ütközete lesz a nagy háborúnak a mostani kongresszusnál. Ha most a kongresszuson a konszolidálódás győz, érdektelenné válhat a pártszavazás, és ha azon csak egy-két ezer tag venne részt, az Gyurcsány egyértelmű veresége lenne.

IV0C8946

De mivel a pártban is elég nagy a bizonytalanság, hogy 2011-ben valójában hány tagot is számlál az MSZP, az alacsony részvételt is kihasználhatja a pártszavazás kezdeményezője. Ha a felkorbácsolt hangulatban - meglepő módon - tízezer fölötti lenne a részvétel, az Gyurcsány egyértelmű győzelmét jelentené. A probléma az egész pártszavazással az, hogy az eredményt nem lehet egy biztos alapszámhoz viszonyítani, a 32 ezres taglétszámot, amelyről a hivatalos pártvezetés beszél, ugyanis már rég nem hiszi el senki, a tagrevízió viszont nem történt meg.

Ezért talán valószínűbb, hogy semmi extra nem történik a hétvégén. "Hoznak pár határozatot, amiben kicsit ütik a Ferit" - mondta egy gyurcsányista. "Majd mondunk erőseket, mint mindig, összesugunk a Feri háta mögött, hogy hát a Feri ilyen, meg kéne találni a helyét" - mondta egy nem gyurcsányista. Tragédiára igazából senki sem számít. "Ha most 60-40 lesz a vége, akkor a negyven százalék feláll és kilép? Ne hülyéskedjünk!" - mondta egy megszólalónk. Abban mindannyiuk egyetértett, hogy mindkét oldal erősebbnek érzi magát és gyengébbnek a másikat, ebből pedig akár még baj is lehet.

10

Ha azonban nem születik döntés, az akár egy évre is prolongálhatja a belső feszültségeket. Újabb kongresszust nyáron szinte biztosan nem tart a párt, október környékére sem szoktak ilyen eseményt szervezni, az év végén pedig a parlamenti csatározások kötik le a vezető politikusok energiáit.