Edit
15 °C
29 °C

Éhségsztrájkolnak a szülők a kaposvári Toldi iskoláért

2011.06.18. 13:06 Módosítva: 2011.06.18. 13:29
Éhségsztrájkba kezdtek a szülők szombaton Kaposváron, ezzel tiltakozva a Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium két másik oktatási intézménybe való integrálása, megfogalmazásuk szerint megszüntetése ellen.

A közelmúltban sajtótájékoztatón bejelentett demonstrációra az iskolán kívül, de ahhoz közeli területen reggel nyolc órától gyülekeztek a szülők. Előbb tucatnyian, később már harmincan, köztük pedagógusok is csatlakoztak a szülői szervezet által elindított "Harc a Toldiért" mozgalom felhívásához.

Az éhségsztrájk egyik résztvevője, Klimóné Csongovai Hilda, a szülők képviselője elmondta: noha a városvezetés tagadja, hogy megszüntetik, bezárják a Toldi iskolát, és átszervezésről beszélnek, de ez csak "játék a szavakkal". A szülők képviselője szerint sem az iskola gazdálkodása, sem létszámgondok nem indokolják az iskola megszüntetését, ennek ellenére Kaposvár önkormányzata "odaajándékozta" a toldis diákokat két másik oktatási intézménynek.

Az éhségsztrájkkal kapcsolatosan Klimóné Csongovai Hilda elmondta: most három napra szól az engedélyük a rendőrségtől, de ez nem jelenti azt, hogy utána nem folytatják a tiltakozást. Az éhségsztrájkoz 24 év alattiak nem csatlakozhatnak - hangsúlyozta. "Elszántak vagyunk, a cél az, hogy az önkormányzat semmisítse meg az iskola megszüntetéséről szóló döntést" - fogalmazott a szülők képviselője.

Aki bezárásról beszél, hazudik

Az önkormányzat oktatási igazgatója szombaton közleményében cáfolta, hogy bezárnák a Toldi iskolát. "Aki bezárásról beszél, hazudik" - szögezte le Stickel Péter. "Mára világossá vált minden kaposvári számára, hogy ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól" - írta az oktatási igazgató, aki úgy vélekedett, a cél nem más, mint "káoszt teremteni" Kaposváron. "Szeretném ismét világossá tenni, aki bármely iskola bezárásáról beszél, az valótlant állít, az hazudik" - fogalmazott Stickel Péter.

Április végén a tiltakozások ellenére úgy döntött Kaposvár közgyűlése, hogy megszünteti a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, az oktatást két másik intézménybe integrálva. A Toldi iskola átszervezése ellen a szülők és diákok korábban fórumokon és többórás kulturális demonstrációval tiltakoztak.

Szita Károly, a város fideszes polgármestere akkor leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, s nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Erre az iskola átszervezéséről döntő közgyűlés határozatban vállalt garanciát.

Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár négy megyéből.