Jogaikért vonulnak a melegek

2011.06.18. 14:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Vidáman vonulj transznemű gyerekeddel

    Szombaton délután tartják a 16. Meleg Méltóság Menetét, a demonstráció az elmúlt két év rövidített útvonala után ismét a fél belvároson áthalad. A rendezvény végén, jelképes ünnepség keretében az arra igényt tartó párokat anyakönyvvezető adja össze. Kiemelt rendőri készültség és ellendemonstrációk várhatók.

  • cikkünk a témában:

    Nagy erőkkel készül a rendőrség a melegfelvonulásra

    Fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride miatt. Péntek este hat órától szombat éjfélig forgalmirend-változást, megállási és parkolási tilalmat vezetnek be a felvonulás útvonalán a Hősök tere és az Alkotmány utca között. Azokat az autókat, amelyeket tulajdonosaik nem visznek el, a rendőrség elszállítja.

    Budapest területére fokozott rendőri ellenőrzést vezetnek be. Így bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják. A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvonuláson részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő. Ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.

  • Több BKV-járat menetrendje megváltozik szombat délután a felvonulás miatt. A kisföldalatti 15 óra és 17 óra között nem közlekedik. A 4-es és a 6-os villamosok 14 órától 17 óráig megosztva, a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és a Jászai tér között közlekednek. A 2-es villamosok 15 óra és 21 óra között a Vágóhídtól csak a Kossuth térig szállítják majd az utasokat. A 75-ös és a 79-es trolibuszok mindkét irányban módosított útvonalon járnak 14 órától 17 óráig, és szintén más vonalon közlekedik ugyanebben az időszakban a 20E, a 30-as, a 30A és 105-ös jelzésű autóbusz.

    A 73-as trolibusz 14 órától várhatóan fél hatig az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út lezárása miatt nem közlekedik. A 76-os trolibuszok megosztva, a Jászai tér és a Lehel tér között rövidített útvonalon, illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút között szállítják az utasokat. A 109-es és a 115-ös autóbusz osztott útvonalon jár majd.

  • A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság diszkriminatív módon jár el, miután évek óta kizárólag csak a meleg méltóság menet kapcsán, és kizárólag csak a békésen felvonuló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek figyelmét hívja fel a törvény betartására.

    SZT 3117
  • cikkünk a témában:

    A melegek jogainak védelmére szólított fel az ENSZ

    A szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot fogadott el pénteken az ENSZ legfontosabb emberi jogi szervezete. A 47 tagú Emberi Jogi Tanács 23-19 arányban, 3 tartózkodás mellett szavazta meg azt a Dél-Afrika által előterjesztett határozatot, amelynek alapján létrehoznak egy, a melegek és a leszbikusok diszkriminációját világszerte vizsgáló nemzetközi munkacsoportot. (Magyarország is támogatta a határozatot.) (MTI)

  • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezete továbbra is értelmetlennek és a célkitűzéseit tekintve zavarosnak tartja a homoszexuálisok felvonulását, véleményük szerint a házassághoz két igen kell és két nem. Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szombaton azt mondta, bár a békés gyülekezéshez való alkotmányos alapjog mindenkit megillet, az európai homoszexuális szervezetek évről évre megrendezésre kerülő európai "road-show"-ja számos európai nagyvárosban csak komoly rendőri jelenlét mellett biztosítható.

    A kereszténydemokraták szerint nem tehető egyenlőségjel a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasság és az azonos nemű személyek együttélése közt. Stágel Bence hozzátette: "jogos kritikával kell illetni minden olyan törekvést, ami az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló házasság intézményét bontaná meg, máskülönben még eljöhet az az idő is, amikor valaki a macskájával, a cégével vagy esetleg több személlyel kíván házasságot kötni". Az IKSZ a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság 2010. június 25-i ítéletére emlékeztet, melyben a bíróság kimondta, hogy az egynemű személyek házassága nem tartozik az egyetemes emberi jogok körébe, így az európai országok nem kötelesek engedélyezni az egyneműek házasságát. (MTI)

  • A rendőrség térfigyelő kamerákat szerel az oszlopokra, és szalagokkal zárja le a szombat délutáni melegfelvonulás teljes útvonalán a parkolóhelyeket; az útkereszteződéseknél motoros rendőrök és járőrautók állnak, kordonokat késő délelőttig nem állítottak sehol. (MTI)

    SZT 3095
  • Délután háromtól gyülekeznek a felvonulók, a menet körülbelül 16 órakor indul el az Andrássy úton. A menetet Stuart Milk, a híres Harvey Milk unokaöccse nyitja meg, aki Harvey Milk Alapítvány vezetője is, majd utána Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója beszél. A menet körülbelül este hatra ér az Alkotmány utcába, ahol a felszólalók között lesz Sophie in't Veld, az Európai Unió LMBT Intergroupjának egyik alelnöke és Göncz Kinga, európai parlamenti képviselő, valamint az ILGA-Europe nemzetközi szervezet képviselője.

    SZT 3097
  • Stuart Milk (fotó: milkfoundation.org)
    Stuart Milk (fotó: milkfoundation.org)

    A budapesti menet élén Stuart Milk, Harvey Milk unokaöccse, a Harvey Milk alapítvány vezetője megy majd. Harvey Milk 1977-től a San Franciscó-i városi közgyűlés képviselője volt. Melegjogi aktivistaként számos melegeket érintő kezdeményezés élére állt: az ő képviselősége alatt fogadták el a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó jogszabályokat, és kampány indult annak érdekében, hogy minél több meleg és leszbikus ember jelentkezzen rendőrnek. Milk erősen támadta a meleg tanárok elbocsátását előíró népszavazási kezdeményezést, az ún. Briggs-indítványt. A kampány nem várt sikereket hozott, több mint egy millióval többen szavaztak a kezdeményezés ellen, mint mellett. 1978. november 28-án Dan White a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a Városháza irodáiban lelőtte Gearge Moscone polgármestert és Harvey Milket.

    Az 1984-ben forgatott The Times of Harvey Milk c. dokumentumfilmet Oscar-díjjal jutalmazták. Életéből 1991-ben musical, 1996-ban opera készült. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel forgatott róla filmet, a főszerepet Sean Penn játszotta. (Forrás: Wikipedia)

  • A felvonulás útvonalán, a Hősök tere és az Alkotmány utca között csak néhány autót kellett a rendőrségnek elszállítania. Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese azt mondta, hogy az elszállított autókról a forgalomirányító központ 267-4673-as városi telefonszámán vagy a 107-es segélyhívó telefonszámon lehet érdeklődni. (MTI)

  • Az Andrássy út elején a Hősök terénél körülbelül körülbelül nyolcszáz-ezer ember lehet, jelentette tudósítónk. Ezekben a percekben kezdett el beszélni Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője. Ellentüntetőket itt nem látni. Sok rendőr és fekete ruhás biztonsági őr van. Három kamion vár indulásra.

  • Legalább 300-400 ellentüntető várakozik az Oktogonnál, jelentette tudósítónk. Az itt gyülekezők között lehet látni hatvannégy vármegyés pólós embereket, Jobbikos és árpádsávos zászlókat. Erős a rendőri jelenlét, rohamrendőrből is van legalább 50-70. Tudósítónk szerint érdekes, hogy az Andrássy út szinte hermetikusan le van zárva, még a keresztutcákba sem engedik be az embereket, az Oktogonnál azonban közel engedik az ellentüntetőket a majd ott elvonuló felvonulókhoz. Itt csak egy kordon van.

  • Az Andrássy út a Hősök tere és az Izabella utca között hermetikusan le van zárva, az Andrássyt még a keresztutcák felől sem lehet megközelíteni. Autóval egyedül az Izabella utcán lehet még autóval keresztirányban áthajtani az Andrássy. Autóval egyelőre a Deák tér felől még el lehet menni az Izabella utcáig. Ahogy a menet elindul, ezt a szakaszt is le fogja zárni a rendőrség négy óra után.

  • A melegfelvonulás résztvevői között nagyon sok a külföldi, vagy a többség tud angolul. Ez onnan érzékelhető, hogy Stuart Milk beszédénél, nem vártak a tolmácsra, angolul elmondott szavaira azonnal reagált a tömeg nagyobb része. Stuart Milk nagybátyja örökségéről beszélt, utalt az ENSZ tegnapi, a melegek mellett kiálló határozatára. Felolvasták Barack Obama üzenetét is. "Ez nem ruhapróba, ez az életünk" - mondta Stuart Milk.

  • Három, a betiltott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött ember tartott magasba egy "Mások vonulhatnak" feliratú transzparenst a Kodály köröndnél a Jobbik performanszán. Novák Előd azt mondta: akciójukkal arra a különbségtételre akarják felhívni a figyelmet, hogy a melegeknek nem tiltott a felvonulás, a gárdistáknak viszont igen. A jelenlegi szabályozás szerint garázdaságnak minősül a kihívóan közösségellenes magatartás, és mi ezért a melegfelvonulást garázdaságnak tartjuk, mondta Novák Előd. Novák szerint felháborító, hogy továbbra is lehetőség van a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatára, miközben az új alaptörvény is megerősíti, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges. Novák hangsúlyozta: performanszukat szándékosan a melegfelvonulás megkezdlése előtt tartották, mert el akarták kerülni a provokációt.

     
  • Tudósítónk szerint az ellentüntetők bázisa idén is az Oktogon, itt körülbelül két-háromszáz, a melegfelvonulást elítélő demonstráló várakozik a menetre, velük szemben kétszáz rendőr vonult fel. A tömegben a Hatvannégy vármegye ifjúsági szervezet zászlajait lengetik többejn is, sok a fiatal pár, sőt gyerekes családok is kijöttek.

    Tudósítónk szerint egyelőre senkinél nem látott tojást, vagy egyéb dobálásra alkamas eszköz.

  • A rendőrség kitereli az ellentüntetőket az Oktogonról. Tudósítónk szerint a háromszáz fős tömeg azt skandálja, hogy mocskos buzik és mocskos zsidók.

  • A melegfelvonulás útvonalán végig, az Andrássy úttól egy-egy utcára már kordonok védik a felvonulókat, az Okogonon azonban csak négy óra után állították fel a kordonokat, közvetlenül a járda szélén, vagyis itt a tüntetők és az ellentüntetők közel kerülnek egymáshoz.

    Úgy tudjuk, hogy az ellentüntetők demonstárciójukat a körút két oldalára jelentették be, vagyis az Andrássy úton már nem követhetik a menetet.

  • Elindult a körülbelül ezer fős menet az Andrássy úton. Tudósítónk szerint az átlagéletkor húsz év körül lehet. Sok a külföldi. Egy német csoport dobol és rigmusokat kiabál, például azt, hogy le a homofóbiával.

  • Oktogoni tudósítónknak egy asszony a sípját mutogatja, hogy azzal jár 2006 óta minden tüntetésre. Az ellendemonstrálók panaszkodnak, hogy lassú a melegfelvonulás, még mindig nem érték a Hősök teréről az Oktogonra.

  • A menet elején egy ötven méter hosszú szivárványszínű zászló alatt mennek a demonstrálók. A külföldi felvonulók többsége német és osztrák. Egy transzparens szerint itt vannak a berlini Kreuzberg negyed meleg aktivistái is.

     
  • Az Andrássy út teljesen le van zárva az első párhuzamos utcákig. Az Andrássy járókelők, padon ücsörgő vagy kávézók teraszán lazító emberek figyelik a menetet. Több turista azt kérdezte tudósítónktól, miért van ilyen negy rendőri készültség, mert azt látják, hogy vonulnak a melegek. Fel kellett világosítani őket, hogy Budapesten nem mindig volt békés a felvonulás.

  • A menet az Oktogonon tartózkodó tudósítónk szerint elkerüli a teret, az ellentüntetők hiába várták a melegfelvonulást. Az ellentüntetők most két kordon közé szorultak, miközben a melegfelvonulás résztvevői a Csngery utcánál elfordultak, és az Andrássy úttól egy utcával a Nyugati tér felé, az Aradi utcában vonulnak.

  • Nem az a jó megoldás, hogy a rendőrség a békés tüntetőket téríti le eredeti útvonalukról az őket fenyegető ellendemonstrálók miatt, mondta a Dénes Balázs a Társaság a Szabadságjogokért vezetője tudósítónknak az Andrássy úton. Dénes Balázs szerint a rendőrség dolga az, hogy biztosítsa a békés tüntetők gyülekezési jogát.

  • Az ellendemonstrálók közül többen megpróbáltak a kettős kordonból kitörni a körút felé, ahol a több sorban felsorakozó rohamrendőrök gumibottal és paprika spray-vel verték őket vissza. A verekedők között volt egy punk is, aki tudósítónknak már korábban jelezte, hogy ő csak azért jött, hogy összecsapjon a rendőrökkel.

  • A rendőrök felszólították azokat, akik haza akarnak menni a melegfelvonulásról, hogy vegyék le magukról a szivárványos kitűzőt, mert nem biztonságos azzal közlekedni.

  • A melegfelvonulás az Aradi utcán kerüli el az Oktogont, ahol az ellentüntetők egy kisebb, húsz-harminc fős csoportja balhézik. A két tábort több sornyi rohamrendőr választja el a Nagykörúton, de az ellendemonstrálók többsége idáig a kordonok miatt el sem tudott jutni.

  • A tüntetők egy része simaszkot vagy vegyvédelm maszkot húzott, és több kisebb  pukkanás is hallatszott, vélhetően petárdáktól, de jelentősebb konfliktus nem alakult ki az ellentünetők és a rendőrök között az elmúlt percekben. A körülbelül háromszáz fős tömeg az Oktogon és a körút Nyugati felé eső kereszteződése közötti részre szorult, itt jelenleg csak egy fagyis és egy virágbolt van nyitva.

  • Az Oktogonnál balhézó ellentüntetők miatt a meleg méltóság menetét elterelték a Csengery utca, Aradi utca, Jókai utca felé, de a felvonulók most visszatértek az eredeti útvonalra, az Andrássy útra és haladnak a Bajcsy-Zsilinszky út felé.


    A kitérő útvonala nagyobb térképen