Gyurcsány nekiment Puchnak, Szekeresnek és Szanyinak az MSZP- kongresszuson

2011.06.18. 10:15 Módosítva: 2011.06.18. 13:38
A zárt ajtók mögött folyó kongresszuson a hivatalos közlés szerint épp újrateremtik a pártegységet, de a hírek kemény belemenésekről szólnak. A MSZP szombati kongresszusa előtt Mesterházy Attila bejelentette, hogy pártja népszavazást kezdeményez a visszamenőleges törvénymódosításokról.

Szombaton reggel megkezdődött az MSZP kongresszusa, amely a párt jövőjéről hivatott döntetni. Az eseményen komoly viták várhatók a pártot megosztó személyi kérdésekről Gyurcsány és Mesterházy Attila követői között. A viták azonban nem nyilvánosak, az újságírókat nem engedték be a kongresszusra.

Népszavazást akar az MSZP

A rendezvény kezdete előtt Mesterházy Attila rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt jelentette be, hogy a szocialisták referendumot kezdeményeznek a visszamenőleges törvénymódosításokkal kapcsolatban.

A kormányzat a közelmúltban több visszamenőleges érvényű törvénnyel is előállt, amelyek visszavonnának, vagy megadóztatnának több korábban kifizetett anyagi juttatást. Az MSZP népszavazási javaslata szerint a visszamenőleges módosítások csak pozitív irányba változtathatnának a korábban elfogadott szerződéseken.

Gyurcsány bedarált levele seb az MSZP testén

A kongresszusra érkező Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit leíró leveléről nyilatkozott a sajtónak. A volt miniszterelnök csütörtökön egy lezárt borítékban küldte meg Mesterházy Attilának, hogy szerinte ki hozta nyilvánosságra a 2006-os beszéd hangfelvételét. Mesterházy pénteken bedarálta a levelet.

Gyurcsány szerint a levél megsemmisítése és az egész történet egy seb az MSZP testén, amit be kell gyógyítani. A levél tartalmát nem akarta ismertetni, mert mint mondta, neki sincsenek bizonyítékai a leírtakra, de ha a kongresszus kötelezi, hogy nyilvánosságra hozza, amit tud az üggyel kapcsolatban, akkor eleget fog tenni a határozatnak.

A rendezvény koraeste ér véget, akkorra dől el, hogy a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazás kérdéseiben milyen ügydöntő jellegű határozatokat hoz a megjelent bő 400 küldött.

Hivatalosan nem a konfrontáció jegyében zajlik

A zárt ülés ideje alatt a párt szóvivője, Török Zsolt több sajtótájékoztatót is tartott. Elmondása szerint a kongresszus Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc beszédeivel indult, és a várakozással ellentétben nem a konfrontáció, hanem kifejezetten a pártegység jegyében zajlik.

Török ugyanakkor elismerte, hogy odabent "kemény szavak és érdekes viták" is elhangoztak. A platformok vitája után a küldöttek vitájára került sor.

Török megemlítette, hogy Gyurcsány kritikát fogalmazott meg a párt vezetőivel kapcsolatban.

Gyurcsány felsorolta a párt jellemteleneit

Az Index úgy tudja, hogy Gyurcsány arról beszélt, nem ő akarja szétszakítani a pártot, mint ahogy azt sokan állítják. A volt miniszterelnök szerint egyes párttársai kényszerítik ki, hogy megoldás helyett fokozódjon a párt belső feszültsége. A párt régi erkölcsi közösségének hiányát is felemlegette, és gyakorlatilag jellemtelennek nevezte Puch Lászlót, Szanyi Tibort és Szekeres Imrét.

Mónika, hol vagy?

Gyurcsány Ferenc – aki Mesterházy Attila és Kiss Péter után szólalt fel – beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi "szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár" a Gyurcsány-kormányban. Gyurcsány név szerint szólította régi miniszterét is, "Mónika, hol vagy?", majd amikor Lamperth jelentkezett, felé fordulva mesélte, hogy hogyan "sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter".

Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak. Gyurcsány az első sorokban ülő Puch Lászlót szintén szemtől szemben vádolta meg. a volt miniszterelnök szerint Puch megpróbált valakit rávenni, hogy "egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon". Gyurcsány nem nevezte meg, hogy melyik ügyről van szó, de a kongresszuson elterjedt, hogy a próbálkozásnak jegyzőkönyvben rögzített vallomásban is nyoma van.

A volt miniszterelnök is érintette, és más hozzászólók is foglalkoztak az őszödi beszéd kiszivárogtatásának történetével. Állítólag elhangzott olyan javaslat is, ami kötelezné Gyurcsányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a három nevet, akiket lehetséges kiszivárogtatóként Mesterházy Attilának egy zárt borítékban megjelölt.

Baja töröltetné Gyurcsány pártszavazását

A kongresszuson felszólalók nagyobb része nem személyi ellentétekkel foglalkozott, hanem inkább a párt stratégiáját, politikáját vette górcső alá. Napirenden van Lendvai Ildikó által vezetett programtanácsban készült stratégiai program, az "Iránytű" is, a háttérben azonban nagy csata folyik azért, hogy megfúrják a Gyurcsány-féle pártszavazást. A június végére tervezett többnapos szavazás megtartását azért nehéz megtorpedózni, mert az országos választmány már kétharmados többséggel jóváhagyta, ezt pedig a párt alapszabálya csak rendkívüli körülmények között engedi felülírni. A pártszavazás törlésére Baja Ferenc mindenesetre hivatalosan is javaslatot tett.