Még két napig éheznek a Toldi iskoláért

2011.06.19. 15:08
Egy napja tart a szülők és pedagógusok éhségsztrájkja a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium megszüntetése ellen. "Jogilag megszüntetik az iskolát, ha fizikailag nem is teszik" - reagált az Indexnek az iskolához közel sátorozó Klimóné Csongovai Hilda, a szülők képviselője a helyi önkormányzat szombati közleményére, amiben hazugoknak nevezték a tiltakozók csoportját.

"Éjszaka rendőrök igazoltattak minket, minden rendben volt, hisz hétfő estig szól az engedélyünk. Az viszont felháborító, hogy a szombati közleményben lehazugozott minket Stickel Péter testneveléstanár az önkormányzat oktatási igazgatójaként egy szócsavarással. Nem hazudunk, és ha egyre éhesebben, szédelegve is, de kitartunk az iskola mellett".

A demonstráció az iskolán kívül, de ahhoz közeli területen szombat reggel nyolc órától tart a szülői szervezet indította Harc a Toldiért-mozgalom részeként.

Klimóné hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy az épület nem zár be, azonban ezt nem is állították korábbi nyilatkozataikban sem, csak azt, hogy a Toldi iskolát szüntetik meg, a szellemiségét, és az iskolát két másik intézménybe integrálják.

fotó - Gőzsy Gáborné
fotó - Gőzsy Gáborné

Vasárnap folyamatosan gyülekeznek az iskola előtt a tiltakozók, napközben jönnek-mennek a szimpatizánsok, diákok, cserélődik a húsz alaptüntető körül a társaság. Csak egy embert kergettek el vasárnap délelőtt, aki bevallása szerint a városháza megrendelésére akart kamerázni.

Az önkormányzat oktatási igazgatója szombaton csak arra a kérdésre összpontosított a tüntetésre reagáló közleményében, hogy fizikailag nem zárják be az iskolát: "Aki bezárásról beszél, hazudik" - jelentette ki Stickel. "Mára világossá vált minden kaposvári számára, hogy ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól" - írta az oktatási igazgató, aki úgy vélekedett, a cél nem más, mint "káoszt teremteni" Kaposváron. "Szeretném ismét világossá tenni, aki bármely iskola bezárásáról beszél, az valótlant állít, az hazudik" - hangsúlyozta Stickel, de érdemi kérdésre nem reagált.

"Nem az iskola falait veszik el tőlünk, hanem az iskola szellemiségét, és ha nem tiltakozunk, augusztus 1-től megszűnik a 20 év alatt létrehozott gyerekbarát szellemiség. Itt csak az a két iskola jár jól, akik megkapják a diákokat, padokkal, digitáblákkal" - mondta Klimóné, aki egyébként az Oktatáskutató és fejlesztő intézetnél dolgozik alternatív vitarendezéssel foglalkozó projektben.

"A diákok helyileg maradhatnak az iskola épületében, ezt felfogtuk, nem vagyunk fogyatékosok, de nem egy épületbe, és nem egy másik iskolába írattuk a diákjainkat - mondta Klimóné. - A gyerekeimet fonyódiként nem véletlenül írattam ebbe a kaposvári iskolába, vállalva azt is, hogy kollégiumban lakjanak. A Toldi egy gyerekbarát hely, valamelyest nyilván szabadelvűbb, de itt a prioritás a gyerekek mentálhigiéniás állapota. Ugyanakkor a tanulmányi eredmények is kiemelkedőek."

Az elmúlt években átlagosan háromszoros a túljelentkezés a Toldiban, mint mondta, mert sajátos légkörű, gyerekközpontú, művészi képzést nyújtó intézményről van szó. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár négy megyéből.

Április végén döntött úgy Kaposvár közgyűlése, hogy megszünteti a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, az oktatást a Munkácsy Mihály Gimnáziumba és a Kodály Zoltán Általános Iskolába integrálva. Szita Károly, a város fideszes polgármestere akkor szögezte le: nem fogják bezárni az iskola jelenlegi épületét, biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Erre az iskola átszervezéséről döntő közgyűlés határozatban vállalt garanciát.

"Elszántak vagyunk - összegzett Klimóné -, a célunk az, hogy az önkormányzat semmisítse meg az iskola megszüntetéséről szóló döntést, ha kell az éhségsztrájk után is folytatjuk a tiltakozást, hisz sajnos ma az önkormányzat nem azt nézi, hogy jó-e az iskola, hanem hogy tetszik-e a polgármesternek".

Az éhségsztrájkhoz 24 év alattiak nem csatlakozhatnak. Korábban fórumokon és többórás kulturális demonstrációval tiltakoztak, ma már a Facebookon is 2000 fölött csatlakoztak a Harc a Toldiért-mozgalomhoz.