Bernadett
-2 °C
12 °C

Osztrák felvonulókat vett őrizetbe a rendőrség

2011.06.19. 14:59 Módosítva: 2011-06-19 15:03:59

A rendőrség két külföldit is előállított szombaton este, a melegfelvonulás után. Előzőleg az osztrák hírügynökség számolt be arról, hogy az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat (ÖH) szerint két aktivistájukat előállították.

A két férfi ellen a további eljárást a BRFK folytatja, szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség gyanúja szerint egy vita során a két férfi magyar állampolgárokat bántalmazott. Az osztrák hírügynökség azt közölte: tagjaik a neonácik támadásának áldozatai voltak. Ötven aktivistájuk vett részt szombaton a budapesti melegfelvonuláson. A felvonulás után az osztrákok az autóbuszukhoz tartottak, amikor mintegy 15 "neonáci" "rettenetesen bűzlő" spray-kkel rájuk támadt - állt az APA vasárnap éjszaka kiadott jelentéseiben.

Az ÖH közlése szerint az odaérkező rendőröknek a támadók azt állították, hogy az osztrák aktivisták támadtak rájuk. Az időközben a buszba menekült aktivistákat a rendőrök "brutálisan kirángatták" a járműből.

Miután az osztrákokat szembesítették a "neonácikkal", az utóbbiak kettejüket "önkényesen" vélt támadókként azonosították. Ezután az osztrák csoport nagy része hazatért Ausztriába, míg a két "azonosított" osztrákot előállították a magyar rendőrök - írta az osztrák hírügynökség.

Ahogy arról beszámoltunk, a melegfelvonulást több száz magyar szélsőjobbos és homofób akarta megtámadni. A rendőrségnek csak úgy sikerült megakadályozni a brutalitást, hogy az örjöngőket kordonok közé zárták, és nem engedték ki a felvonulás végéig.

Összesen négy embert állítottak elő. A négy előállított szabadlábon védekezhet. Egyiküket közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt vonták eljárás alá, egy embert rendbontással gyanúsítanak, két emberrel szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak gyanúja merült fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!