Köröztetik a Kolompár Orbán és társai elleni per egyik tanúját

2011.06.21. 17:20

Körözteti a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó per egyik tanúját, mert a szabályszerű idézésre nem jelent meg a keddi tárgyaláson, és a rendőrség sem tudta őt elővezetni. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyaláson azt mondta, hogy a körözés elrendelése után a tanú nyomozati szakban tett vallomását fel lehet használni a bizonyítási eljárásban.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnöke és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, magánokirat-hamisítás vétsége, sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése.

A keddi tárgyalási napon megbilincselve vezették a tárgyalóterembe Kolompár László másodrendű vádlottat, akinek őrizetbe vételét a büntetőper előző szerdai tárgyalási napján rendelte el a bíróság, mert többször nem jelent meg a kitűzött tárgyaláson, ezzel akadályozta a bizonyítási eljárást.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az eljárás akadályozását szigorúan ítéli meg, mert nem szeretné elhúzni a pert. Azt mondta, hogy a bizonyítási eljárás az utolsó szakaszába érkezett, ősszel szeretne elsőfokú ítéletet hirdetni a perben.

A keddi tárgyaláson levetítették az egyik pályázat elszámolásával kapcsolatos ellenőrzést bemutató DVD-t, amelyet a másodrendű vádlott korábban nem látott. A felvétellel a Kiskunmajsai Cigány Önkormányzat épületének festését dokumentálták. Szakértői vélemény szerint a munkálatokat végző ZOR Kft. - Kolompár Orbán feleségének cége - jelentősen túlszámlázta az elvégzett munkálatokat. Az elsőrendű vádlott, Kolompár Orbán védője szerint a szakértői véleményt nem lehet alapul venni, mert a munka ellenértékének megállapításakor több körülményt is figyelembe kell venni.

A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.