Extrém, 8,1-es UV-B sugárzás várható ma

2011.06.22. 07:55

Extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható ma az ország egész területén - olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Az OMSZ szerint szerda délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülni kell a napozást, fényvédő krémet pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt használni.

Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ az ország egész területére
Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ az ország egész területére

Az OMSZ kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kérte az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ugyancsak felhívta a figyelmet kedden arra, hogy szerdán a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hőség várható.

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatóan 25 Celsius fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ezért az országos tiszti főorvos és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az érintett területeken élők és nyaralók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig ne tartózkodjanak a tűző napon.