Magyar Szabadság Díjat alapít a kormány

2011.06.22. 15:59

Magyar Szabadság Díjat alapít a kormány; az első kitüntetett nevét a transzatlanti diplomáciai hét keretében megrendezendő Szabadság-vacsorán jelentik be - jelentette be Németh Zsolt külügyi államtitkár.

A Szépművészeti Múzeumban jövő szerdán tartandó díszvacsorán - amelyen jelen lesz a Budapestre látogató Condoleezza Rice egykori és esetleg Hillary Clinton jelenlegi amerikai külügyminiszter is - Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be, hogy a kormány hagyományteremtő szándékkal díjat alapít, amely a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemek elismerését célozza.

Az államtitkár a tárca háttérbeszélgetésén azt mondta: a transzatlanti elkötelezettség a magyar külpolitika egyértelmű jellemzője, és a transzatlanti hét eseményei remélhetőleg erősíteni fogják a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Németh Zsolt elmondta, hogy Hillary Clinton rövid, kevesebb mint 24 órás látogatást tesz a magyar fővárosban, szerdán érkezik Budapestre, és másnap részt vesz a Tom Lantos Intézet megnyitóján a Parlamentben. Az amerikai diplomácia vezetője csütörtökön Orbán Viktorral és Martonyi János külügyminiszterrel is tárgyal.

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök Szabadság téri szobrának felavatása alkalmából Budapestre látogató Condoleezza Rice találkozik a kormányfővel, és a Lantos-intézet csütörtöki megnyitóján - Clinton és Martonyi mellett - ő is beszédet mond. Utóbbi eseményen felszólalnak a néhai Tom Lantos lányai, és jelen lesz özvegye, Annette Lantos is.
Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy a transzatlanti héten Budapestre látogat egy több mint 20 tagú amerikai kongresszusi küldöttség is, amellyel Orbán Viktor és Hende Csaba honvédelmi miniszter is találkozik.

Ugyancsak a hét eseményei között szerepel a demokrácia és az emberi jogok témájának szentelt konferencia a Néprajzi Múzeumban; A romák és az európai szomszédságpolitika című keddi tanácskozáson felszólal mások mellett Martonyi János és Németh Zsolt. Az államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy ez hagyományteremtő emberi jogi konferencia lesz Magyarországon.

Németh Zsolt értékelése szerint noha az elmúlt időszak alapvetően a magyar uniós elnökségről szólt, az utóbbi hónapokat nagyon intenzív magyar-amerikai együttműködés is jellemezte. Utalt az afganisztáni és koszovói magyar katonai jelenlét meghosszabbítására, arra, hogy Magyarország az Egyesült Államok felkérésére több állam képviseletét ellátta a líbiai Tripoliban, a négy külföldi, köztük két amerikai újságíró ottani kiszabadításában játszott magyar szerepre, továbbá a magyar EU-elnökség atlanti vonatkozású erőfeszítéseire, több ilyen témájú konferencia megrendezésére.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a transzatlanti elkötelezettség olyan terület, ahol "az óhajtott külpolitikai konszenzus" szemmel láthatóan gyakorolható.

Arra a kérdésre, hogy Hillary Clinton budapesti látogatása esetleg utat nyithat-e a magyar kormányfő washingtoni látogatásának, úgy felelt: "bízunk benne, hogy a miniszterelnöki látogatásra sor fog kerülni", ennek lebonyolítása a jelenlegi kormányzati ciklusban a magyar külpolitika szándékai között szerepel.

Németh Zsolt arra a kérdésére, hogy egy lapértesülés szerint az amerikai külügyminiszter budapesti útja vitatott volt Washingtonban, kifejtette: Hillary Clinton látogatásával, illetve annak időtartamával kapcsolatban különféle elméleteket lehet felállítani, de "egy külügyminiszteri látogatás önmagáért beszél", ezt nem szükséges különösebben magyarázni.