Zajrendelet lép életbe Pécsett

2011.06.23. 18:05

Zajrendeletet fogadott el a pécsi közgyűlés csütörtökön. A július elsején életbe lépő szabályozás kiterjed a közterületi rendezvények tartására, az utcai zenélésre, az éneklésre, valamint a fűnyírásra és a motoros fakivágásra. A belvárosban ezentúl május elsejétől szeptember végéig reggel nyolc és este tizenegy, az év többi részében reggel kilenc és este tíz óra között tartható olyan rendezvény, amely hangosítóberendezést igényel. A nyári időszakban a polgármester legfeljebb egyórás eseti időtúllépést engedélyezhet többnapos rendezvénysorozatok esetében. A hangosítást 30 nappal a tervezett program előtt kell bejelenteni az önkormányzatnál, a szervezőknek zajmérési kötelezettségük van.

Az új zajrendelet megtiltja az utcai zenélést és éneklést a nevelési-oktatási, egészségügyi intézmények, közhivatalok és a bíróságok ötven méteres körzetében munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között. Az iskolák, óvodák esetében a tanítási, bíróságoknál az ítélkezési szünet kivételt jelent. A zajos kertépítési és karbantartási munkák hétköznapokon reggel hat és este nyolc között végezhetők, szombaton délután és vasárnap egész nap tilosak.

Több mint húsz utcazenész tiltakozott kedden Pécs főterén a rendelet tervezete ellen. Szerintük ugyanis a belvárosban olyan sűrűn helyezkednek el a szabályozás hatálya alá eső intézmények, hogy emiatt szinte teljesen kiszorulnak onnan.