Felfüggesztették két jobbikos képviselő mentelmi jogát

2011.06.27. 23:45

A jobbikos Zagyva György Gyula és Rubi Gergely mentelmi jogát is felfüggesztette hétfőn este az Országgyűlés.

Zaklatás gyanúja

A képviselők 308 igen szavazattal, 2 nem és 2 tartózkodás mellett döntöttek Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit az ügyészség zaklatás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett.

A legfőbb ügyész indítványa szerint a jobbikos politikus 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott" és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött. A Hetek akkori cikke szerint antiszemita beszédek hangzottak el, Zagyva pedig egy zárt faházban fenyegetően lépett fel újságírókkal szemben.

A mentelmi bizottság ülésén Zagyva György Gyula azt mondta: nem követte el az ügyészségi átiratban foglaltakat, ugyanakkor kérte mentelmi jogának felfüggesztését. A testület a közvádas ügyekben megszokott módon egyhangúlag azt javasolta a parlamentnek, hogy függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát.

Zagyva György Gyula a parlament döntése előtt elmondott felszólalásában ismét ártatlannak nevezte magát és kérte mentelmi joga felfüggesztését.

Becsületsértés, rágalmazás

Rubi Gergely mentelmi jogát két magánvádas ügyben függesztette fel a Ház. A politikust az egyik esetben a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetséggel, illetve tagjaival szembeni becsületsértés, a másikban egy hajdúhadházi városőr elleni rágalmazás vétsége miatt jelentették fel. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyik esetben sem támogatta a mentelmi jog felfüggesztését, azonban azt Rubi Gergely mindkét esetben kérte.

A két politikus már egy hete közölte, hogy lemondanak mentelmi jogukról.