Felkészítik a rendőröket az etnikai konfliktusokra

2011.06.27. 11:21
Olyan rendőrök képzése a cél, akik képesek felkészülten kezelni az etnikai konfliktusokat, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián (ILEA) rendezett kétnapos képzés megnyitóján.

Pintér Sándor elmondta: a gazdasági válság hatására Magyarországon is "nem várt módon" kiéleződtek az etnikai feszültségek, és erre a helyzetre a kormány jogi és rendőri szempontból is választ adott "azokon a területeken, ahol erre szükség volt".

A belügyminiszter azt mondta, hogy "az egyik legkiélezettebb helyzet Gyöngyöspatán alakult ki". Mint felidézte, a Heves megyei településre Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövettel együtt látogattak el, és akkor határozták el, hogy az oktatás segítségével is igyekeznek kezelni a problémát.

Ezért szervezték meg a mostani képzést, amelynek keretében az Egyesült Államokon túl Hollandia, Norvégia, Kanada és az Egyesült Királyság is segítséget nyújt Magyarországnak, bemutatva a multikulturális környezetben dolgozó rendőrök jó gyakorlatait.

Az eseményen részt vesznek a rendőröket képző szakközépiskola és főiskola tanárai is, hogy a képzésen szerzett tapasztalataikat a hallgatóknak is átadják, ezáltal ők is felkészültebben kezelhetik majd a hasonló helyzeteket.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint Magyarország nincs egyedül az ilyen jellegű problémákkal, az Egyesült Államokban és Európa több országában is tapasztalható hasonló helyzet. Nagy szakértelemmel rendelkező előadók érkeztek a képzésre, így mások mellett az FBI különleges ügynökei a Los Angeles-i bűnüldözési tapasztalataikról számolnak be.

Mint megjegyezte, Gyöngyöspatán meggyőződött arról, hogy a magyar rendőrök erőfeszítéseikkel minden lakost igyekeznek megvédeni a megfélemlítéstől. A diplomata hangoztatta: mélységesen tiszteli a rendőrök munkáját, akik sok kihívással találkoznak hivatásukban.

A 2900 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Véderő az április 22-24. közötti időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

Április 26-án késő este a Véderő tagjai összeverekedtek helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.