Az adatvédelmi biztos szerint Navracsics nem mondott igazat

2011.06.28. 16:40 Módosítva: 2011.06.28. 20:41
Jóri András azt mondja, nem volt egyeztetés a szociális konzultáció ügyében. Navracsics szerint Jóri csak a pozíciója megszűnése miatt kritizál.

Jóri András adatvédelmi biztos cáfolta Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter tegnap a parlamentben elhangzott, szociális konzultációval kapcsolatos állításait és megismételte: semmilyen
egyeztetés nem történt vele a szociális kérdőívekről. Az adatvédelmi biztos szerint az egyeztetés kronológiájából (melyet a honlapjára töltött fel) látszik, hogy nem volt egyeztés. Az első találkozón a kérdőívet nem mutatták meg neki, és közölték, azt már nem lehet módosítani és később sem egyeztettek vele.

Navracsics Tibor tegnap Novák Előd jobbikos képviselő azonnali kérdésére válaszolt a parlamentben, aki azt mondta, a szociális konzultáció valójában közpénzen folytatott kormányzati propaganda, melyet ki kell vizsgálni és amiről az adatvédelmi biztos is elismerte, hogy jogsértő.

Navracsics válaszában azt állította, Jóri Andrásnak semmi aggálya nem volt ez egyeztetésen ezzel szemben egészen addig, amíg ki nem derült, hogy megszűnik a pozíciója, azóta pedig emiatt kritizálja azt. "Van úgy, hogy valakinek a meghiúsult személyes karrierje az egész világképét átalakítja, de erre nem kellene tartós és alapos szakmai véleményt alkotni" - mondta Navracsics.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közlése szerint az adatvédelmi biztos, illetve megbízott munkatársai háromszor folytattak egyeztetést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) vezetésével a nemzeti konzultáció kérdőívével összefüggésben, és mindhárom alkalommal elégedetten távoztak.

A tárca azt írta, hogy Jóri András először (május 5.) munkatársa, Bártfai Zsolt kíséretében személyesen beszélt és egyeztetett Vetési Ivánnal, a KEK KH vezetőjével és Szalay László elnökhelyettessel. Az adatvédelmi biztos munkatársai, Bártfai Zsolt és Bíró János még két alkalommal jártak a KEK KH-nál egyeztetés céljából, írják.

Az ombudsman honlapján hétfőn megjelentették a szociális konzultáció 2011 adatvédelmi biztosi vizsgálatának kronológiáját.