Elbukhatott Gyurcsány pártszavazása

2011.06.28. 16:17 Módosítva: 2011.06.28. 18:03
Kedden este zárják az urnákat az MSZP pártirodáiban, de az ötnapos pártszavazás hivatalos végeredményét csak a hétvégén hirdetik ki. A hírek szerint az első négy napon hatezer körüli volt a részvétel, azaz a szavazás eredménytelen volt. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor sikerről beszél. Szerinte a pártszavazás azt jelzi, az MSZP-nek csak papíron van 33 ezer tagja, az igazán aktívak 8-10 ezren lehetnek.

Az MSZP hivatalosan nem adott ki részeredményeket a hatkérdéses pártszavazás állásáról, a részvételi adatokkal kapcsolatban azonban a pártvezetés és a szavazást kezdeményező Demokratikus Platform oldaláról is azt állították, hogy az első négy napban mintegy hatezer MSZP-s adta le voksait.

A pártszavazás kedden fejeződik be. A regisztrált tagok öt napon át szavazhattak Gyurcsány Ferenc hat kérdéséről. A volt miniszterelnök azt javasolta, kérdezzék meg a párttagságot arról, legyen-e direkt vezetőválasztás az MSZP-ben, és hogy tegyék-e átláthatóbbá a szervezet finanszírozását, kötelezzék-e például vagyonnyilatkozatra a párt vezetőit. Ahhoz, hogy eredményes legyen a voksolás, az kell, hogy kérdésenként 25 százalékot meghaladó legyen a leadott igen vagy a nem szavazatok aránya.

Egyelőre azonban az sem biztos, hogy a részvételi arány eléri-e a 25 százalékot és eredményes lesz a pártszavazás. A párttag-nyilvántartás szerint ugyanis az MSZP 33 ezer taggal rendelkezik, így több mint 8 ezer szavazó kell a szint eléréséhez.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon máris jelezte, szerinte az MSZP-nek nyilvánvalóan nincs harmincezer tagja. „Most látjuk, hogy a nyilvántartások mennyire pontatlanok. Sokak neve kétszer is szerepel az adatbázisban, meghalt vagy kilépett tagjainkat meg sok helyen nem törölték a nyilvántartásból. De van, ami ennél fontosabb. Közös, nem vitatott tapasztalatunk, hogy tagjaink harmada, negyede aktív politikailag: részt vesz programjainkon, részt kér döntéseinkből. Eszerint az MSZP-nek országosan 8-10 ezer olyan tagja lehet, akivel politikánk formálásában tényleg számolni kell. Az ő többségük úgy tűnik, részt vesz a pártszavazáson. Tehát fontos neki a párt átalakítása. Abban meg teljesen biztos vagyok, hogy a feltett kérdésekre adott válaszok közt az „igen”-ek lesznek túlsúlyban.”

Arról már az Index is beszámolt, hogy a tagdíjbevételek alapján visszakövetkeztetve nagyon túlzónak tűnik a 33 ezres létszám. Az Állami Számvevőszéknek bevallott tavalyi 46 millió forintos tagdíjbevétel alapján arra lehet következtetni, hogy legfeljebb 19 ezer fizetős tagja lehet a pártnak, hiszen a minimum tagdíj havi 200 forint.

Az MSZP-vezetése szerint azonban a választókerületeknél lévő nyilvántartások nem állnak távol a valóságtól. Úgy számolnak, hogy a pártszavazás során beérkezett jelzések alapján legfeljebb 8-10 százalékkal módosulhat a létszám.