Pokorni rövidebb nyári szünetet javasol

2011.06.28. 06:32
A fideszes oktatáspolitikus hosszabb tanítást, vagy a nyári szünet megkurtítását és a téli-tavaszi szünet meghosszabbítását javasolja.

Az oktatási kormányzatnak meg kéne fontolnia az iskolai szünetek időtartamának átalakítását – javasolja Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

A politikus szerint sok szülőnek szinte megoldhatatlan feladatot jelent, hogy gyermekeinek felügyeletről és megfelelő programokról gondoskodjon a tíz hetes nyári vakáció idejére, és a diákoknak sem jó, hogy ilyen hosszú ideig kiesnek "az iskola adta nevelési térből".

Magyarországon a tanulók tanévenként 37 hetet járnak iskolába, míg Dániában 42-t. Míg Magyarországon a gyerekek számára a szakkörökkel együtt tanévenként mintegy hatszáz órát finanszíroz az állam, az Egyesült Államokban 1100-zat. A nemzetközi gyakorlat szerint ráadásul általában kicsivel rövidebb a nyári szünet, mint Magyarországon – mutatott rá Pokorni Zoltán a lap szerint.

A politikus véleménye az, hogy vagy a tanítási napok számát kellene megtoldani, vagy a téli és tavaszi szünetet lehetne meghosszabbítani a nyári vakáció rovására. A cél a politikus szerint a nevelő iskola megteremtése és az egész napos iskola elterjesztése, a túl hosszú nyári szünet pedig nem segíti elő a nevelési funkció erősítését. Pokorni Zoltán azt is kívánatosnak tartaná, hogy a téli és tavaszi szünetet nevezzék át karácsonyi és húsvéti szünetté.