Százezernél is több kormánytisztviselő lesz

2011.06.28. 18:20

A járási rendszer, a járási kormányhivatalok létrejöttével és az önkormányzati személyi állomány jelentős átcsatolásával 100 ezer fölé emelkedik majd a kormánytisztviselők száma, mondta Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára. Mint mondta, jelenleg 66 ezer kormánytisztviselő áll a központi közigazgatás rendelkezésére.

A közigazgatási államtitkár a "Személyügyi központ szervezetfejlesztése és teljesítményértékelés" című eseményen azt mondta, az Államreform Operatív Programról (ÁROP), hogy az egyéges személyzeti igazgatást lehetővé tevő eszköz, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Rendszer elengedhetetlen a modern közigazgatás fejlesztéséhez. Mint mondta, ezt az eszközt, illetve adatbázist szinte valamennyi környező államban használják már.

Horváth Viktor, a KIM főosztályvezetője az ÁROP-ról szóló előadásában azt mondta, bizonyított tény, hogy a köztisztviselői létszám és a közigazgatás működési kiadásai között nincs statisztikai összefüggés, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az EU összes országára nézve is igaz. Ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is, mondta.