Mondja, hogy vért ad, és utazzon ingyen!

2011.06.28. 09:08
Fantasztikus hézagot fedeztek föl az élelmes donorok a véradásról szóló kormányrendeletben. Az aktuális szabályok szerint ha az ember hosszú vonat- vagy buszutat kénytelen tenni az országon belül, a munkahelye és bármely más település között, ingyen megúszhatja a dolgot, ha a célállomáson elmegy vért adni. A kormány most szigorítaná a véradásról szóló rendeletet, hogy megállítsa a visszaéléseket.

Az év első negyedében már annyi pénzt fizetett ki a véradók utazási költségeire az Országos Vérellátó Szolgálat, mint tavaly egész évben. Nem véletlenül. A vonatkozó rendelet alapján a vérellátó ugyanis nem ellenőrizhet vagy mérlegelhet: ha valaki bekopogtat náluk, igazolja, hogy hol dolgozik, és bemutatja a menetjegyét, a szervezet kifizeti azt. Akkor is, ha az illető Nyíregyházáról vonatozott el Szombathelyre és vért amúgy a Nyírségben is adhatott volna.

A nemzetierőforrás-minisztérium ezt a szabályt szigorítaná, az erről szóló tervezet kedden került fel a kormány honlapjára. A tárca indoklása szerint felütötte a fejét egy új jelenség: egyesek visszaélnek a véradáskor kérhető utazásiköltség-térítéssel.

A hatályos, 2005-ös rendelet kimondja, hogy a vérgyűjtést végző megtéríti a donor véradásra utazással összefüggő, indokolt és igazolt költségeit. A költségtérítés most megállapítható költségátalányként is a donor lakó-, illetve munkahelye és a véradás helyszíne közötti tömegközlekedés árát alapul véve.

Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Az új verzió szerint a donornak azt a tartózkodási helyét kellene figyelembe venni, amely az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) által működtetett országos véradó nyilvántartó rendszerben szerepel. A költségtérítés annyi lenne, amennyibe az ehhez legközelebbi vérállátóhoz eljutás kerül, méghozzá a donor által igénybe vehető utazási kedvezményekkel elérhető legolcsóbb tömegközlekedési menetjeggyel.

Véradás nélkül is fizetni kellett

Dr. Miskovits Eszter, az OVSz főigazgatója az Index megkeresésére közölte: az útiköltség térítés szigorításra azért volt szükség, mert az Országos Vérellátó Szolgálat nem bír hatósági jogkörrel, hogy ellenőrizhetné, a donorok munkahelye és a vérellátó közötti útiköltség igény reális-e, a munkahely illetve az ideiglenes lakhely adatait nem tarthatják nyilván. Eddig a vonat és helyi érdekű közlekedési eszközök jegyének bemutatására fizették a térítést.

"Több ízben a véradó távoli városból ment véradásra, holott abban a városban is lett volna erre lehetősége, ahol az általunk ismert állandó, bejelentett lakcíme van" – írta az OVSz főigazgatója. Hozzátette, hogy ráadásul minden olyan esetben is ki kell hogy fizesse az OVSz az utazás költségeit, amikor a donor a véradásból kizárható, és ez számára is ismert tény, tehát valójában nem is sikerül a véradás.

A korábbi években az utazásiköltség-térítésre kifizetett átlag országos szinten 8 millió forint körül volt, míg 2011. első 3 hónapjában már elérte a tavalyi éves kiadásokat, tudtuk meg az OVSz főigazgatójától. “Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában” – olvasható a rendelettervezet indoklásában. Az OVsz főigazgatója is megerősítette, ami a tervezetből kiderül: "az utóbbi hónapokban jelentkező és kiteljesedő jelenségről van szó".

Más megélhetési forrása nem lévén

A véradásért magáért egyébként 1959 óta nem fizetnek Magyarországon, de a költségtérítésen kívül egy ötszáz forintos étkezési utalvány megilleti a donort. Férfiak legfeljebb évente ötször, nők háromszor adhatnak vért, és a véradások között legalább 56 napnak el kell telnie. A tervezet a minisztérium szerint összhangban van azzal az európai uniós irányelvvel, amely szerint a tagállomoknak mindent meg kell tenniük az önkéntes és térítésmentes véradás ösztönzésére.

"A véradás térítésmentességének elsősorban biztonsági okai vannak, melyre az Európai Unió különösen nagy hangsúlyt fektet, így ennek megfelelően hazánkban sem fogadható el az, hogy egy személy, más megélhetési forrása nem lévén a véradásból szerezzen jövedelmet" – fogalmazott az OVSz főigazgatója. Az indoklás szerint az új, szigorúbb szabályok nemcsak az indokolatlan költségek kifizetését akadályozzák meg, hanem erősítik “a jóhiszemű joggyakorlással érintett donorok” véradási hajlandóságát is.