8600 MSZP-s szavazott öt nap alatt

2011.06.29. 17:12
A várakozásokat felülmúló részvétellel zárult a szocialisták pártszavazása. Információink szerint 8600-an adták le voksaikat a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett kérdésekre, így nem kizárt, hogy eredményes lesz a volt miniszterelnök akciója. Mesterházy Attila pártelnök az összesítés befejezése előtt bejelentette, az alapszabály-módosításánál figyelembe fogják venni a szavazást.

Az Index információi szerint mintegy 8600 MSZP-tag adott le szavazatot a kedden zárult pártszavazáson. A szavazó kedv a párt vezetőit is meglepte, korábban sokkal kisebbre becsülték a várható részvételi arányt.

Mesterházy Attila az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az MSZP elnöksége figyelembe fogja venni a pártszavazás kérdéseire adott válaszokat az alapszabály módosításának folyamatában. Az elnök szerint a pártban minden tag véleménye számít, függetlenül attól, hogy a voksolás érvényes, illetve eredményes volt-e.

A 8600 körüli szavazatszám az eddigi hivatalos 32 ezres pártlétszámot figyelembe véve is túl lehet az érvényesség határán. Gyurcsányék azt remélik, hogy a 200 választókörben jelentősen módosulni fog a nyilvántartott párttagok száma. A beérkezett jelzések alapján ugyanis alig volt olyan kör, ahonnan ne jelezték volna, hogy elhunytak, vagy többszörösen is nyilvántartott tagok nevei is szerepeltek a névsorban. Ezzel jelentősen csökkenhet a hivatalosan nyilvántartott párttagok összlétszáma.

A regisztrált tagok öt napon át szavazhattak Gyurcsány Ferenc hat kérdéséről. A volt miniszterelnök azt javasolta, kérdezzék meg a párttagságot arról, legyen-e direkt vezetőválasztás az MSZP-ben, és hogy tegyék-e átláthatóbbá a szervezet finanszírozását, kötelezzék-e például vagyonnyilatkozatra a párt vezetőit.