Berlinben búcsúzott Magyarország

MTI/Index
2011.06.29. 21:05

Rost Andrea, Kocsis Zoltán és a Budapest Klezmer Band játszott szerda délután a berlini Pariser Platzon, a Brandenburgi Kapu közelében. A szabadtéri zene a magyar EU-elnökség búcsúja volt Németországtól. A koncert arra is emlékezett, hogy húsz éve lettek Berlin és Budapest testvérvárosok. Ezért a hangversenyen ott volt Klaus Wowerit berlini és Tarlós István budapesti főpolgármester is.

A magyar kormányt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes képviselte. Navracsics Berlinben arról beszélt, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások lezárására a legbüszkébb a magyar elnökség eredményei közül.

A berlini magyar követségen rendezett elnökség-búcsúztató fogadáson Guido Westerwelle német külügyminiszter is többek között a horvát ügyben elért eredményeket dícsérte. "A magyar elnökség elismerést érdemel, mert az EU-t kihívásokkal teli időszakon vezette keresztül" - tette még hozzá.

A németországi búcsú jó hangulata azért különösen fontos, mert az elnökség kezdetén a német kormány kifejezetten élesen támadta a magyar kormányt, elsősorban a médiatörvény miatt. A törvényt azonban európai nyomásra a magyar kormány megváltoztatta, és úgy tűnik, hogy az elnökség végére stabilizálódott Berlin és Budapest viszonya.