Fizetős betegeket fogadnának Pécsen

2011.06.29. 11:09 Módosítva: 2011.06.29. 12:56
Azt a rést próbálják a fizetős betegek számára betölteni, ami a volumenkorlátozás miatt keletkezett.

Megkezdődött a fizetős egészségügy bevezetésének kidolgozása a pécsi klinikákon - adta hírül az Új Dunántúli Napló.

Miközben a magánklinikák extra bevételre tesznek szert olyan egészségügyi ellátásokkal, műtétekkel, amikre egyre nagyobb a hazai igény, addig az állami egészségügy a törvényi kötöttségek miatt nehezen tud betörni erre a piacra. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja viszont kidolgozott egy olyan jogi keretet, amivel a fizetős ellátás zöld utat kaphat, a szenátus tagjai pedig rábólintottak a tervre.

A doktorok azt a rést próbálják a fizetős betegek számára betölteni, ami a volumenkorlátozás miatt keletkezett: szeptembertől a kihasználatlan kapacitásaikat fogják ily módon hasznosítani. A tehetősebb betegek akár saját költségükön, akár pluszbiztosításaik felhasználásával lekerülhetnek a várólistákról is. Mindezzel a kevéssé tehetősek sem járnak rosszul, hiszen minden fizetős beteg kilépésével egy hellyel előbbre jutnak.

Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója szerint a változásokkal az orvosok, asszisztensek jövedelme is nőhet, igaz, a szabadidejük egy részét fel kell áldozniuk. A fizetős ellátások között a szépészeti műtétek sokasodhatnak, de egyéb ellátásokra is lesz igény - olvasható a lapban.