Négyszáz záhonyi lakásban elzárták a meleg vizet

2011.06.29. 14:06

Kizártak négyszáz záhonyi lakást a melegvíz-szolgáltatásból lánctartozás miatt, erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere, Háda Imre a sajtóinformációkat szerdán. Elmondta: a szolgáltatás kedden szűnt meg, miután a helyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. a lakossági tartozások miatt nem tudta kifizetni a hőközpontok gázszámláját a TIGÁZ Zrt.-nek, így az utóbbi elzárta a csapot, nem ad tovább gázt a kazánok működtetéséhez.

A polgármester szerint a távhőszolgáltató kft.-nél 54 millió forint lakossági tartozás halmozódott fel az elmúlt 14 évben. A cég a MÁV Zrt.-től két éve került át önkormányzati tulajdonba, és átvette az addig felhalmozódott kintlévőséget is. A távfűtést és a melegvíz-szolgáltatás igénybe vevő 400 záhonyi ingatlantulajdonosnak jelenleg csaknem a fele tartozik kisebb-nagyobb összeggel a kft.-nek. Jelentősebb, millión felüli tartozása 17 lakástulajdonosnak van.

A nem fizetők miatt most a szolgáltatási díjat rendszeresen befizetők is bajba kerültek, mert a régen épült vezetékrendszer nem ad lehetőséget arra, hogy csak a tartozókat zárják ki a szolgáltatásból. A polgármester azt mondta: bízik benne, hogy a melegvíz kikapcsolása kellő figyelmeztetés mindazok számára, akik tartoznak, és rendezik részben vagy egészében a felhalmozódott adósságukat. A jövőben remélhetőleg nagyobb lesz a "fizetési hajlandóság, mert nem tartható fenn tovább a jelenlegi helyzet", jegyezte meg.

Háda szerint két-három nap alatt megoldódhat a probléma, a lakossági kintlévőség jó részének beérkezésével fizetni tud a távhőszolgáltató cég a TIGÁZ-nak. A meleg vizet szolgáltató két hőközpont gáztartozásának legalább az egyikét szeretnék kifizetni. Ha mégsem érkezik be a tartozás nagy része, akkor a másikat pelletfűtésre próbálják átállítani, hogy legyen meleg víz a hét végétől a 400 záhonyi lakásban.