Orbán: Újra kellene egy Reagan

2011.06.29. 18:54 Módosítva: 2011.06.29. 19:14
Átadták Ronald Reagan volt amerikai elnök bronzszobrát a Szabadság téren, ahol Orbán Viktor és Condoleezza Rice is méltatta erényeit a hidegháború befejezésében. Orbán szerint Magyarországnak is erőt kell merítenie a példájából, és még falakat kell lebontanunk. Rice szerint a szobor emlékeztet rá, hogy nem szabad magukra hagyni a szabadságért harcolókat.

"Újra kellene egy Ronald Reagan. Vajon készülődik-e már valahol?" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter társaságában átadta az egykori amerikai elnök bronzszobrát a Szabadság téren.

Máté István csongrádi szobrászművész 2,2 méter magas szobra a sétáló Ronald Reagant ábrázolja, amint jelképesen elindul a téren lévő szovjet emlékmű felé, ugyanakkor az alkotásba ugyanúgy bele lehet látni azt is, hogy a volt elnök a következő pillanatban mosolyogva táncolni kezd.

Erőt kell meríteni a példájából

Orbán Viktor miniszterelnök az államférfiak szerepének jelentőségét hangsúlyozta, mint mondta, a szakértőkkel, elemzőkkel szemben az államférfi csak egyszer dönthet, és majd a történelem mond róla ítéletet. "Ronald Reagan jól döntött, bölcsen irányította a változást, és megőrizte a békét" – mondta.

"Hitt a szabadságban és a szabad emberek erkölcsi erejében" – mondta. Szerinte Reagan tabukat döntött, öröknek hitt dogmákat döntött le a józan ész nevében. Ledöntötte azokat a falakat, amelyek elszigetelték a nyugati civilizáció egyik felét a másiktól. Szerinte Reagan megújította a világot, és megújította Kelet-Európát.

Mint mondta, most Magyarországnak is erőt kell merítenie a példájából. Szerinte még falakat kell lebontanunk, hogy kiszabaduljunk a múlt hibáinak fogságából. Reagan a bizonyíték, hogy létezik teljes megújulás, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk, ha vállaljuk a jó és a rossz közötti különbség kimondásával járó felelősséget és nehézségeket.

Azt mondta, hogy 1990-ben még úgy tűnhetett, hogy kiszámítható, szabad világ jön, azonban 2011-ben már láthatjuk, hogy egy teljesen új fejezet kezdődik az emberiség történelmében. Ehhez pedig szükség lenne egy új Ronald Reaganre is.

Nem szabad magukra hagyni őket

Condoleezza Rice arról beszélt, hogy az 1956-ban Magyarországon harcoló férfiak és nők inspirálták Amerikát és minden szabad népet, elsősorban pedig Ronald Reagant, hogy ne hagyják magukra a szabadságért harcolókat.

Szerinte helyénvaló emlékezni, de közben folytatni is kell a munkát, ami elkezdődött, a világban ugyanis még mindig vannak olyan férfiak, nők és gyerekek, akik a zsarnokság igája alatt sínylődnek. "Erre a szoborra nézve fogadjuk meg, hogy ügyük nem elveszett, nincsenek egyedül, mindig mellettük állunk majd" – mondta.

Rice egyben a volt elnök özvegye, Nancy Reagan, a Ronald Reagan Alapítvány és az egész amerikai nép nevében köszönetet mondott a szobor felállításáért.

Emlékeztethet a szabadság ügyére

Felszólalt az ünnepségen Edwin Meese, Reagan volt igazságügyi minisztere és bizalmasa is, aki szerint a szobor a parlament közelében jól jelképezi a szabadságot. "Remélem, hogy nemcsak egy átlagos látványosság lesz, hanem mindennap emlékeztet majd a szabadság ügyére, amit Ronald Reagan képviselt”, és amely összekapcsolja az amerikai és a magyar népet. Beszédet mondott Kevin McCarthy, a republikánusok frakcióigazgatója és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

A Ronald Reagan emlékbizottság elnökeként a szobor felállítását kezdeményező Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a valódi értékek egyesítik az embereket. Ronald Reagan tiszteletében egyeznek a republikánusok és a demokraták is, és Magyarországon is egyek a konzervatívok és a liberálisok, valamint a szociáldemokraták és kereszténydemokraták.

A szobrot több politikus, és meghívott vendég, köztük Simonyi András volt washingtoni nagykövet, Habsburg György és Andy Vajna, valamint száz-százötven nézelődő, köztük sok amerikai turista jelenlétében leplezték le. Bemutattak egy Best of Ronald Reagan videót is, amelyben szinte az összes emlékezetes jelenet szerepelt az újraválasztási kampányvitától egészen a "Gorbacsov, döntse le a falat!" beszédig Berlinben.

"Nagyon megható volt" - mondta egy idősebb amerikai férfi a feleségének, mielőtt tovább indult volna a térről. Reagan születésének 100. évfordulója alkalmából (az Index összeállítását itt olvashatja>>>) a napokban Londonban is szobrot avatnak a volt elnöknek, akinek már 2006-ban átadták mellszobrát a Városligetben, így két szobor is tiszteleg előtte Budapesten.