Klaudia
0 °C
12 °C

Bezár a Budapest Média Intézet

2011.06.30. 11:37
A Budapest Média Intézet hallgatói a nyári szünet előtti utolsó pillanatban értesültek arról, hogy megszűnik képzésük, és szeptembertől másik intézményben kell folytatniuk tanulmányaikat. A Szegedi Tudományegyetem több lehetőséget ajánlott a hallgatóknak: Szegeden vagy a budapesti Zsigmond Király Főiskolán fejezhetik be a képzést.

A Budapes Média Intézet (BMI) mintegy 80 hallgatója a nyári szünet előtt egy héttel tudta meg, hogy július 2-án megszűnik a képzése. A BMI-t Havas Henrik alapította, 1994 óta a Szegedi Tudományegyetem budapesti konzultációs központjaként működik.

Az intézet megszűnése a felsőoktatásról szóló törvény 2009-es módosítása óta biztos volt. A törvény ugyanis kimondja, hogy az egyetem székhelyén vagy telephelyén kívüli kihelyezett képzésekre 2010-től nem lehet felvenni hallgatókat, de az előző években felvett hallgatók változatlan feltételekkel befejezhetik tanulmányaikat.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóknak kiküldött leveléből azonban kiderül, hogy ők nem változatlan körülmények között fogják befejezni a képzést. A levélben leírják ugyanis, hogy az ily módon "csökkenő hallgatói létszám (fogyatkozó bevétel) a kihelyezett képzés fenntartását" nem teszi lehetővé a továbbiakban.

A hallgatók közül néhányan már sejtették, hogy az intézettel gondok vannak, amikor az iskolába kiszálló végrehajtókkal találkoztak. A hallgatói fórumokon több utalást tettek arra, hogy az üzemeltető, a Média Menedzser Oktató Kft. csődbe ment, adósságai vannak, és nem tudja tovább fizetni az intézmény fenntartását.

Ezt azonban Nagy Györgyi, a kft. tulajdonosa határozottan cáfolta az Indexnek. Mint mondta: a megszüntetésnek nem gazdasági okai vannak.  Nagy Györgyi közölte: az üzemeltetésre továbbra is lett volna pénz, de a törvénymódosítás miatt az egyetem úgy döntött, megszünteti pesti képzését, így az egyetem és az üzemeltető felbontotta a szerződést.

A BMI-re járó hallgatók a Szegedi Tudományegyetemmel állnak hallgatói jogviszonyban, így az egyetem vállalta, hogy a hallgatók további oktatásáról gondoskodik, és a képzést folytathatják a szegedi egyetem bölcsészkarán, levelező tagozaton. Ez azonban azt jelentené, hogy a pesti hallgatóknak kéthetente pénteken és szombaton Szegedre kellene utazniuk.

Az egyetem kedvezményeket is felajánlott. A tandíjnak csak a felét kell ezentúl fizetni, és a kollégiumban is 50 százalék kedvezményt kapnak az Pestről érkező hallgatók. A BMI-re járó hallgatók többsége azonban már dolgozik, ezért nehéz lenne megoldani, hogy kéthetente szabadságot vegyenek ki, igaz, a kötelező órákat az egyetem igyekszik szombatra tenni.

A BMI-s hallgatók a budapesti Zsigmond Király Főiskola kommunikáció szakján is folytatják tanulmányaikat, úgy, hogy az eddig megszerzett kreditek körülbelül 85-90 százalékát az iskola befogadja, erről szerdán döntött a ZSKF vezetősége. Az átiratkozásról, a hallgatók lehetőségeiről és a főiskoláról július 5-én, 6-án tartanak tájékoztató napot a hallgatóknak  – mondta Bakonyi László, a főiskola főtitkára.

Úgy tudjuk a hallgatók többsége a szegedi lehetőséget fogja választani, de még tárgyalnak további kedvezményekről. Például el akarják érni, hogy lehessen Pesten vizsgázni, illetve azt, hogy csak szombaton kelljen Szegedre utazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!