Bezár a Budapest Média Intézet

2011.06.30. 11:37
A Budapest Média Intézet hallgatói a nyári szünet előtti utolsó pillanatban értesültek arról, hogy megszűnik képzésük, és szeptembertől másik intézményben kell folytatniuk tanulmányaikat. A Szegedi Tudományegyetem több lehetőséget ajánlott a hallgatóknak: Szegeden vagy a budapesti Zsigmond Király Főiskolán fejezhetik be a képzést.

A Budapes Média Intézet (BMI) mintegy 80 hallgatója a nyári szünet előtt egy héttel tudta meg, hogy július 2-án megszűnik a képzése. A BMI-t Havas Henrik alapította, 1994 óta a Szegedi Tudományegyetem budapesti konzultációs központjaként működik.

Az intézet megszűnése a felsőoktatásról szóló törvény 2009-es módosítása óta biztos volt. A törvény ugyanis kimondja, hogy az egyetem székhelyén vagy telephelyén kívüli kihelyezett képzésekre 2010-től nem lehet felvenni hallgatókat, de az előző években felvett hallgatók változatlan feltételekkel befejezhetik tanulmányaikat.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóknak kiküldött leveléből azonban kiderül, hogy ők nem változatlan körülmények között fogják befejezni a képzést. A levélben leírják ugyanis, hogy az ily módon "csökkenő hallgatói létszám (fogyatkozó bevétel) a kihelyezett képzés fenntartását" nem teszi lehetővé a továbbiakban.

A hallgatók közül néhányan már sejtették, hogy az intézettel gondok vannak, amikor az iskolába kiszálló végrehajtókkal találkoztak. A hallgatói fórumokon több utalást tettek arra, hogy az üzemeltető, a Média Menedzser Oktató Kft. csődbe ment, adósságai vannak, és nem tudja tovább fizetni az intézmény fenntartását.

Ezt azonban Nagy Györgyi, a kft. tulajdonosa határozottan cáfolta az Indexnek. Mint mondta: a megszüntetésnek nem gazdasági okai vannak.  Nagy Györgyi közölte: az üzemeltetésre továbbra is lett volna pénz, de a törvénymódosítás miatt az egyetem úgy döntött, megszünteti pesti képzését, így az egyetem és az üzemeltető felbontotta a szerződést.

A BMI-re járó hallgatók a Szegedi Tudományegyetemmel állnak hallgatói jogviszonyban, így az egyetem vállalta, hogy a hallgatók további oktatásáról gondoskodik, és a képzést folytathatják a szegedi egyetem bölcsészkarán, levelező tagozaton. Ez azonban azt jelentené, hogy a pesti hallgatóknak kéthetente pénteken és szombaton Szegedre kellene utazniuk.

Az egyetem kedvezményeket is felajánlott. A tandíjnak csak a felét kell ezentúl fizetni, és a kollégiumban is 50 százalék kedvezményt kapnak az Pestről érkező hallgatók. A BMI-re járó hallgatók többsége azonban már dolgozik, ezért nehéz lenne megoldani, hogy kéthetente szabadságot vegyenek ki, igaz, a kötelező órákat az egyetem igyekszik szombatra tenni.

A BMI-s hallgatók a budapesti Zsigmond Király Főiskola kommunikáció szakján is folytatják tanulmányaikat, úgy, hogy az eddig megszerzett kreditek körülbelül 85-90 százalékát az iskola befogadja, erről szerdán döntött a ZSKF vezetősége. Az átiratkozásról, a hallgatók lehetőségeiről és a főiskoláról július 5-én, 6-án tartanak tájékoztató napot a hallgatóknak  – mondta Bakonyi László, a főiskola főtitkára.

Úgy tudjuk a hallgatók többsége a szegedi lehetőséget fogja választani, de még tárgyalnak további kedvezményekről. Például el akarják érni, hogy lehessen Pesten vizsgázni, illetve azt, hogy csak szombaton kelljen Szegedre utazni.