Dombóvár polgármesterét felfüggesztett börtönre ítélték

2011.06.30. 10:46 Módosítva: 2011.06.30. 11:35
A pécsi ítélőtábla sikkasztásért is bűnösnek mondta ki, ezért két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabó Lorándot, Dombóvár független polgármesterét. Az ítélet nem jogerős.

A táblabíróság részben megváltoztatta a Tolna megyei bíróság elsőfokú ítéletét, amely a sikkasztás és a vesztegetés vádja alól felmentette a politikust, hivatali visszaélés miatt ugyanakkor elmarasztalta, és 750 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki rá.

Az ügyészség szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztást, hogy 2003-ban és 2004-ben három alkalommal képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a dombóvári önkormányzat összesen 211 millió forintot utaljon át a részben önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek és a Kapos Innovációs és Transzferközpont Kht.-nek pályázati önerő igazolása céljából. A pénzt a cégek később visszautalták az önkormányzatnak.

Szabó tagadta bűnösségét

DPECS20110630008

A vád szerint a polgármester a vesztegetést és a hivatali visszaélést azzal követte el, hogy 2009 márciusában egy fideszes önkormányzati képviselőnek kétmillió forintot küldött, és tanácsnoki állást ajánlott azért, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől, valamint ötmillió forintos kártérítési igényétől.

A polgármester az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

A Tolna Megyei Bíróság ez év januárjában bűncselekmény hiányában mentette fel Szabó Lorándot a sikkasztás vádja alól azzal az indokkal, hogy a pénzátutalások miatt az önkormányzat nem szenvedett vagyoni hátrányt, és a vádlott sem jutott vagyoni előnyhöz.

Makai Lajos, a pécsi ítélőtábla tanácsvezető bírája ezzel szemben kifejtette: ez esetben az önkormányzat pénzügyi szabályozása az irányadó, amely meghatározza, hogy a polgármester milyen összeg felett rendelkezhet. A 211 millió forintot csak testületi felhatalmazás alapján utalhatták volna a két cégnek, ennek hiányában a pénz felett Szabó Loránd a sajátjaként rendelkezett, és így elkövette a kétrendbeli sikkasztás bűntettét.

Az LB-n folytatódik a per

A táblabíróság a másik két vádpontban osztotta a Tolna megyei bíróság álláspontját. Eszerint a tanácsnoki állás felajánlásával a vádlott a magánérdekeit helyezte előtérbe, így hivatali visszaélést követett el. A vádbeli vesztegetés tényállását az ítélőtábla is úgy értékelte, hogy az egy magánvádas eljárás keretében a jóvátételre irányuló megállapodás és az ahhoz vezető egyezkedés, amely nem jogellenes. Az ítélőtábla nem változtatta meg a kétmillió forint kiadásáról első fokon hozott rendelkezést sem.

Az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért, a védelem felmentésért fellebbezett, így – mivel első és másodfokon részben ellentétes ítélet született – a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik a per.

Makai Lajos a – halmazatban 2 és 12 év közötti börtönnel sújtható  bűncselekmény miatt kiszabott – büntetés mértékét azzal indokolta, hosszabb idő telt el a sikkasztás óta, valamint nem egyéni érdek vezérelte a vádlottat, hanem az, hogy az önkormányzati cégek ne essenek el több száz millió forintos támogatástól.

Szabó Loránd 2002-től 2006-ig függetlenként, 2006 és 2009 között az MSZP és az SZDSZ támogatásával volt Dombóvár polgármestere. 2009 júniusában egy ellene indult rágalmazási per kapcsán lemondott a tisztségről. 2010. október 3-án ismét függetlenként választották Dombóvár polgármesterévé.