Nem fizet az elfoglalt területért az amerikai nagykövetség

2011.07.01. 12:08
Felmondta a szerződést a XII. kerületi önkormányzattal, de fél éve továbbra is kerítéssel foglalja a közterületet az Egyesült Államok nagykövetsége Eleni Tsakopoulos Kounalakis rezidenciája előtt. Az alpolgármester szerint hiába küldözgetik a megkereséseket, a nagykövetség válaszra sem méltatja az önkormányzatot. A megszűnt szerződés alapján számítva a bérletidíj-tartozás már mintegy kétmillió forint, de az önkormányzat akár tízszeres büntetést is kiszabhat az engedély nélküli területfoglalásért.

Amióta Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke „új nagykövetet küldött ide, az amerikaiak már nem hajlandóak nekünk közterület-foglalást fizetni a Zugligeti úton” – írta csütörtökön blogjában Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere. Váczi az amerikai kormányzatról írott posztjában számolt be a fél éve tartó konfliktusról.

Az alpolgármester szerint a nagykövetség eddig minden hivatalos megkeresést ignorált, arra sem válaszoltak, amikor a kerület kérte, hogy ha nem fizetnek, akkor legalább ne akadályozzák lánccal, hogy a környéken élők is ott parkolhassanak.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének rezidenciája előtt biztonsági okokra hivatkozva legalább öt éve elfoglalt a nagykövetség egy 700 négyzetméteres területet. A kizárólag behajtási engedéllyel használható parkolóra a nagykövetség „közterületnek közcélú használatát korlátozó igénybevétele” jogcímen kötött szerződést, amelyben az önkormányzat ötezer forintos négyzetméterenkénti (összesen 3,5 millió forintos) bérleti díjat kért évente.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az amerikaiak 2010 végén azonban forráshiányra hivatkozva felmondták a szerződést, és tudomásul vették, hogy a kerület vezetése azt kérte, nyolc napon belül szüntessék meg a korlátozásokat a parkoló körül. Ez azonban több mint fél éve nem történt meg.

A helyszín a Libegő alsó végállomásának közelében van, ahol hétvégi csúcsidőben nehéz parkolóhelyet találni.


Eleni Tsakopoulos Kounalakis rezidenciája nagyobb térképen való megjelenítése

Megkerestük az Egyesült Államok nagykövetségét a kerület állításaival, de a sajtóosztályon azt mondták, a sajtóattasé leghamarabb a jövő hét közepén tud foglalkozni az Index kérdéseivel.

Nem az amerikaiaké, de behajtani tilos

Nincs a budapesti amerikai nagykövetség fennhatósága alatt a XII. kerületi nagyköveti rezidencia előtti parkoló, a diplomáciai képviselet januárban úgy döntött, nem újítja meg a lejáró bérleti szerződést - közölte a külképviselet pénteken az MTI-vel. Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete hozzátette, a területre való bejutással kapcsolatban a rendőrség adhat felvilágosítást. Az MTI megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, de az ügyben csak később kaphat tájékoztatást. Az MTI tudósítója a nagyköveti rezidencia előtt az ott posztoló magyar rendőrtől pénteken azt a tájékoztatást kapta, hogy a fémkorláttal elkerített területen csak a nagykövetség engedélyével rendelkező járművek parkolhatnak. A parkoló egyetlen bejáratánál behajtani tilos tábla figyelmezteti a vezetőket: csak a diplomáciai testület gépkocsijai használhatják a parkolót.  • Hírek
  • Hitelkártya