Mi változik július 1-től?

2011.07.01. 12:26

Szigorúbban büntetnek az utakon

Szigorúbban elbírálás alá esnek, és több büntetőpontot jelentenek mától egyes közlekedési szabálysértések, mert hatályba lép a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás. Július elsejétől magasabb bírságokat szabhatnak ki az autósokra és a büntetőpontok rendszere is szigorúbb lesz. Ittas vezetésért és gyorshajtásért 300 ezer forint is lehet a büntetés. Egyenként 15-40 ezer forintra büntethetik azokat az autóban ülőket, akik nem kötötték be a biztonsági övet. A rendőrség félreállíthatja és visszatarthatja azoknak a külföldieknek az autóját, akiknek korábbról elmaradt, be nem fizetett bírságuk van. A gyermekbiztonsági rendszerrel, bukósisakkal és mobiltelefonnal kapcsolatos szabálytalanságok mostantól kikerülnek a közigazgatási eljárási körből, és szabálysértésnek minősülnek, 30 ezer forint bírsággal sújthatók. A büntetőpont-rendszer szigorodik, mától akár már két súlyos szabályszegéssel összejöhet az a 18 pont, amiért fél évre bevonják a vezetési jogosulságot. Erről bővebben itt olvashat >>>

Megszűnik a passzív táppénz, elsőbbség az orvosnál

Ma lépnek életbe egyes egészségügyi törvénymódosítások is. Megszűnik a passzív táppénz, amit a kormány korábban azzal indokolt, hogy azt sokszor nem valódi betegség miatt veszik igénybe, hanem egyfajta szociális ellátásként, a munkanélküliség elől menekülve. Passzív táppénz eddig annak járt, aki a biztosítási jogviszonya idején vagy annak megszűnése utáni három napban megbetegedett, azaz keresőképtelenné vált. Változás az is, hogy a táppénzen lévők mostantól soron kívüli egészségügyi ellátásban részesülhetnek, hogy minél hamarabb meggyógyulhassanak, és újra munkába állhassanak.

Elárverezhetik a nagy értékű lakásokat

Mától árverezhetik el az első nagy értékű lakásokat, a 30 millió
forint fölötti kategóriában összesen 8000 hitellel vannak komoly
gondok. A moratórium csak kis részben tűnik el mától, mindössze a
lakások 2 százalékát lehet elárverezni ebből a kategóriából október
1-ig, azaz 160 lakás kerülhet piacra. (2011. július 1-je és október
1-je közötti a 30 millió forintnál alacsonyabb értékű lakásokra fenn
áll a teljes moratórium.) A szakértők így nem is várnak érdemi hatást
a lakáspiaci kínálathoz képest észre sem vehető mennyiségű árveréstől,
de abban bíznak, hogy a piacot élénkítheti, a kínálati árakat lefelé
nyomhatja, ha a problémás adósok az árverezések elindulását látva
maguk lépnek eladóként a piacra.

Büntethet a médiahatóság

Július elsején lejár a médiatörvény türelmi ideje. A médiaalkotmány és médiatörvény egyes paragrafusainak megsértése miatt mától lehet hatósági eljárást indítani a sajtótermékek kiadójával, valamint a lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójával szemben, vagyis megkezdi a bírságolást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Csökken a diákhitel kamata

Július 1-től a diákhitelkamatának mértéke fél százalékponttal csökken, így minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8 százalékra mérséklődik. A hitelkonstrukcióban felvehető összegek nem változnak.

5 millióra is büntethetik azt, aki nem irtja a parlagfüvet

Csütörtökön lejárt a parlagfű-mentesítési határidő, aki eddig nem irtotta ki a parlagfüvet a telkén, mától 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthat. A bírság mértéke a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy kül-vagy belterületről van-e szó. Az élelmiszerláncról szóló, 2008-ban szigorított törvény mondja ki, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.