Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Bárki és bármi ellen kiállunk

2011.07.03. 16:11 Módosítva: 2011.07.03. 17:05
A Fidesz tisztújító kongresszusán 99,7 százalékos támogatottsággal választották ismét pártelnökké Orbán Viktort. A küldöttek közül mindössze négyen nem voksoltak a spirituális vezetőre. A régi-új elnök beszédében a kiállás pártjának nevezte a Fideszt, amely letérítette a görög útról az országot, és amely a kétharmados forradalommal leszámolt a régi világgal.

Az emberek melletti kiállás pártja lettünk, bárki és bármi ellen kiállunk az ország érdekeiért – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Fidesz XXIV. kongresszusa nagy többséggel újra válaszotta pártelnöki tisztségében.

Orbánra 99,7 százalék szavazott, 1472 küldött közül mindössze négyen húzták ki az egyedüli jelöltként indult miniszterelnök nevét a cédulán.

Orbán, aki a szavazás végeredményének ismertetése után lépett az emelvényre, az elmúlt tíz év teljesítményeinek sorolásával kezdte beszédét. Szerinte a Fidesz azokban az időkben is kimondta az igazságokat, amikor ezzel választást lehetett veszíteni, de mára megtanulta, hogy nem azt kell nézni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt. Nem az ideológiát, hanem az ország érdekét.

A párt Orbán szerint Európában is az országért állt ki, amikor a nemzetközi baloldal támadásai beindultak. A pártelnök szerint a baloldal politikája olyan egyszerű, mint a faék, demokrácia csak akkor van, ha ők vannak hatalmon, ha nem, akkor demokrácia sincs.. Nem tűrünk beleszólást és kioktatást – mondta.

Szerinte kiállás volt, ahogy a megszorítások helyett csendben és békében elváltunk az IMF-től, kiállás volt a rendvédelmisek indokolatlan követeléseinek visszaverése, és az is, hogy a párt továbbra is ragaszkodik az elszámoltatáshoz.

Orbán szerint a nyugati világ nem állt ki az saját értékeiért, pedig új világrend van kialakulóban, ahol országok és nemzetek jutnak koldusbotra és az adósok börtönébe, ezért új utat kellett törni a jövőbe. Két lehetőség van, a teljes megújulás vagy a görög út – szögezte le Orbán Viktor- Az uniós elnökség sikere is abban állt, hogy elvégeztük a munkát, visszavertünk minden támadást, és az ország minden kihitűséget félretéve működő példát adott Európának. "Az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést". A kormány nem elméleti recepteket kínált, hanem az ország megújításával kézzelfogható példát mutatott Európának."

Orbán megfogalmazásában a magyarok józan tanácsa a kontinensnek, hogy merjünk magunk lenni, és ne mások mondják meg, hogy kik vagyunk.

A miniszterelnök szerint a saját útunkon két harcot nem lehet megspórolni, egyet az adósság, egyet a munkanélküliség ellen. Ha az élet új szabályokat ír, okosabb nem ellenük menni, hanem alkalmazkodni. Magyarországon ehhez kellett a kétharmados forradalom, hogy a régi világot le lehessen váltani, mert ilyen manővereket nem lehet teszetosza, határozatlan és anyázó módon megcsinálni. A miniszterelnök értékelése szerint 2011-re Európában erősebb a pozíciónk, mint valaha, sikerült az Egyesült Államokkal is új alapokra helyezni a kapcsolatokat, és Kínával megtaláltuk a kapcsolatépítés alapjait.

Szaporodnak a jelek, hogy jó irányba indultunk – szögezte le Orbán. Kijelentését azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben stabilizálódott az ország, csökkent az államadósság. A miniszterelnök kijelentette, senkinek nem hagyja, hogy a jövő útjáról letérítse az országot, vissza a görög útra. Ne legyen senkinek kétsége, hogy vannak, akik jól jártak, amikor milliók veszítettek, sodródtak a tönk szélére. Ők degeszre keresték magukat, azon, hogy az országot eladósították. „De mi végig fogunk menni, akár tetszik, akár nem.”

Háborúban állunk az adóssággal, hozta elő a miniszterelnök az utóbbi időben többször hangoztatott elgondolását. Az adóssággal nincs békés egymás mellett élés, vagy mi győzzük le őt, vagy ő minket, amíg van adósság, addig mások keresnek rajtunk – mondta, majd hozzátette, visszahívunk minden munkaképes embert a munka világába, munkahelyeket teremtünk, felszámoljuk az indokolatlan előnyöket, kiváltságokat. Majd miután a szövetséges szervezetek és tagozatok köszöntésén végigment, a Lungo Drom vezetőjéhez, Farkas Flóriánhoz intézte szavait: „Igen, kedves Flóri, a cigány gyerekek iskolába fognak járni, a felnőttek dolgoznak, és be fogják tartani a törvényket”.

A Fidesz-elnök a küldöttekhez intézett biztatással zárta felszólalását, azt állítva, az eredményekből ugyan most még csak különálló mozaikkockák látszanak, és az összefüggések sem mindig felismerhetők, de előbb-utóbb kirajzolódik egy erős Magyarország képe. „Sikerülni fog, és én tartani fogom a szavamat. Hajrá Magyarország.”

Az elnökválasztáshoz hasonlóan az alelnököknél is a papírforma érvényesült. A négy helyre négy jelölt volt, akiket nagy arányú támogatással meg is válaszottak. A 1478 lehetséges szavazatból a legtöbbet Varga Mihály kapta, 1462-en voksoltak rá. Utána Kósa Lajos és Pelczné következett. A legkevesebb szavazatot Pokorni Zoltán kapta, de azért őt is a küldöttek 90 százaléka támogatta.