13 milliós kártérítés orvosi hiba miatt

2011.07.04. 21:42

Jogerősen 13 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a komáromi Selye János Kórházat a Győri Ítélőtábla, mert az intézményben 2003-ban egy szülésnél olyan orvosi hibát követtek el, amelynek következtében a gyermek kétéves kora előtt meghalt.

Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője közölte: a szülés során a gyermek vállát ki kellett fejteni a hüvelyből, majd az újszülöttet szívmegállás miatt újra kellett éleszteni. A gyermek az agyállomány hiánya és sorvadása miatt nem rendelkezett normális nyelési reflexekkel és 2005-ben elhunyt.

A szóvivő elmondta, hogy már az ügyben első fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság is megállapította a kórház teljes felelősségét az ügyben. Megállapítása szerint az alperes akkor járt volna el a legnagyobb gondossággal, ha a hüvelyi szülés helyett a császármetszést alkalmazza.

Az elsőfokú bíróság nem vagyoni kártérítésként a szülőknek hozzátartozói jogon és a gyermek jogutódjaként összesen 14 millió forint nem vagyoni, valamint 1,7 millió forint vagyoni kártérítést ítélt meg. A fellebbezésben a szülők a kártérítés összegének felemelését kérték, a kórház pedig a nem vagyoni kártérítés teljes elutasítását, és a vagyoni kártérítés összegének csökkentését szerette volna elérni.

Az ítélőtábla a szülőket megillető nem vagyoni kártérítés összegét 12 millió forintra leszállította, a vagyoni kártérítés összegét pedig kétezer forinttal felemelte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport