Magyar Helsinki Bizottság: Követni kell a Velencei Bizottság javaslatait

2011.07.04. 16:53

A Magyar Helsinki Bizottság szerint "ahhoz, hogy hazánk ne iratkozzon ki a demokratikus európai államok sorából", a sarkalatos törvényeket a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembevételével kell megalkotni.

Közleményükben azt írták, az Európai Parlament kedden tárgyal a Velencei Bizottságnak a magyar alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatos kritikájáról. Ahogy a Társaság a Szabadságjogokért, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság korábban megfogalmazta, az alaptörvény megalkotása csak a kezdete és nem a vége az alkotmányozási folyamatnak, mivel számos alkotmányos jelentőségű kérdést nem az alaptörvény, hanem sarkalatos törvények fognak rendezni, írják.

Szerintük a sarkalatos törvények megalkotásakor legalább a következő feltételeknek kell érvényesülniük: megalkotásukat valódi társadalmi és szakmai vitának kell megelőznie, tiszteletben kell tartani a nemzetközi emberi jogi normákat, különösen az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát. Ezek mellett a szakmai szervezetek kritikáit sem lehet figyelmen kívül hagyni, a Velencei Bizottság javaslatait a sarkalatos törvények száma és tartalma tekintetében is követni kell.

Egyes tárgyköröket, mint az adópolitika, szociálpolitika, családpolitika, ki kell venni a kétharmados szabályok közül, írják. Minden sarkalatos törvény alkotmányossági kontrollját lehetővé kell tenni, "az Alkotmánybíróság hatáskörének nemzetközileg is példátlan korlátozását ezért haladéktalanul meg kell szüntetni."

Ezen minimumkövetelmények semmibevétele a Helsinki Bizottság szerint szembefordulást jelent az Európai Uniót alkotó államok demokratikus értékrendjének alapvető követelményeivel. Mint írták, "már megtettük az első lépéseket ebbe az irányba". Hozzátették, hogy van még visszaút - döntés kérdése, hogy a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP szövetség jogalkotása merre veszi az irányt.