Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: Három csapás a gyomorszájra

A magyar EU-elnökség legutolsó programjaként Orbán Viktorral az EP-ben vitáztak a képviselők az elmúlt fél évről. A vita kevésbé volt kemény mint januárban, a magyar elnökség elején. A szélsőbaloldalin kívül az összes frakció elismerte a magyarok szakmai munkáját. A médiatörvény és az új alkotmány miatt azonban támadták Orbánt a szocialisták, a liberálisok és a zöldek is. Orbán elismerte, hogy Brüsszel nem hasonlítható Moszkvához, de azt nem tűri, hogy a magyar alkotmányozást kívülről diktálják. Orbán kritikusai közül az eurószkeptikusokat tartotta a legfontosabbnak, szerinte provokációikra érdemes odafigyelni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Orbán kedden megint oszthatja a kokit

    Orbán Viktor az Európai Parlamentben kedd délelőtt búcsúztatja a magyar EU-elnökséget. A baloldal, a liberálisok és a zöldek várhatóan megint neki esnek, mint januárban tették a médiatörvény miatt. Most az új alkotmányba ütik bele az orrát, Orbán meg sallerekkel vághat vissza.

  • cikkünk a témában:

    Így védte meg Orbán a haza becsületét

    A magyar parlamentben ennyire még nem támadták le a miniszterelnököt, mint Strasbourgban a médiatörvény miatt a januári meghallgatáson. A vitanap összefoglalója videón.

  • cikkünk a témában:

    Európa hisztérikus stréberei voltunk

    A Demokrácia és Dilemma Intézet focis hasonlatokkal búcsúzik a magyar EU-elnökségtől. Nagyon keményen küzdött a magyar csapat, remek meglepetések is születtek, de a nemzetközi sajtó mégis a pálya széli balhékról írt a legtöbbet. A hatos csomag még függőben van, a horvátokat bevittük az unióba, az energiabiztonság terén kicsi de fontos lépést tettünk, a roma stratégia pedig erősítheti önbizalmunkat.

  • Orbán Viktor mindenkinek megköszönte a magyar elnökség munkáját.

    A magyar elnökség az erős Európát tűzte ki célul. Európa mindig erősebb lehet, mint jelenleg volt. Mikor 13 évvel ezelőtt vett részt európai tanácsülésen, akkor azok mind optimisták voltak, nagyra törő terveket fogalmaztak meg, tele voltak lendülettel. Emlékszik arra az EU-ra, ami nem volt defenzív, nem saját magát marcangolta és nem volt tele kétségekkel, hanem világosan látta a jövőt és dolgozott is érte.

  • Az Európai Bizottság elnöke elégedett a magyar elnökséggel. Külön örül, hogy milyen jól együttműködött a magyar vezetés a parlamenttel és a bizottsággal is. Már előre egyeztettek a programról mindig, ezt várja a lengyelektől is.

  • Orbán az eredmények között megemlítette a hatos csomagot, a roma stratégiát, a második makrotérségi fejlesztési programot, a Duna-stratégiát, 8 tagállam és hat nem uniós állam együttműködését, 5 órával az elnökség vége előtt sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.

  • Van sok gond az EU-ban, az euró jövője és a kontinens jövője is a tét. Reméli, hogy a hatos csomag - a magyar elnökség fő ügye - hamar átmegy a parlamenten is. Üdvözli a magyar erőfeszítéseket a közös szabadalom szabályozása ügyében. A közös határvédelem ügyében is sikerült megnyugtatni a kedélyeket (több tagállam ideiglenesen fel akarta mondani a schengeni rendszert). Dicséri a roma stratégiát.

  • Ebben az ügyben is méltatja a magyar eredményeket."Gratulálok Magyarországnak ehhez a munkához!" A Duna stratégia is jó lesz szerinte, emeli az életszínvonalt az érintett területeken. "A magyar elnökség megmutatta az irányt" - mondta a konstruktivitásról. A lengyelek is ilyenek lesznek szerinte.

  • Joseph Daul, a néppárt frakcióvezetője kezd. Köszöni a magyar elnökségnek és Győri Enikőnek (EU-államtitkár, magyar külügy), hogy együttműködött a parlamenttel. Sajnálja, hogy a baloldal megfúrta a hatos csomag elfogadását eddig.

  • Roma stratégia, Horvátország csatlakozása és egyéb döntések. A francia politikus összefoglalja a történteket.

  • A második legnagyobb frakció kapott szót, Hannes Swoboda osztrák képviselő beszél. Szerinte a magyar kormány jól vitte a dossziékat, de nem mutatott példát Európának: a médiatörvény és az új alkotmány miatt. Szerinte a tagállami belpolitika európai politika is, úgyhogy ezek is ide tartoznak. A magyar alkotmányt az Európa Tanács és az ENSZ is kritizálta, emlékeztetett.

  • Az osztrák szociáldemokrata szerint a demokráciában a kritikusokra is figyelni kell. Szerinte baj, hogy Orbán csak a néppártnak mondott köszönetet.

  • Egy német néppárti képviselő tiltakozik, szerinte a magyar alkotmány demokratikus. Inkább a diktatúrákat kellene támadni - figyelmeztet.

  • Alexander Graf Lambsdorff (német) a liberálisok nevében dícséri Győri Enikő államtitkárt és a magyar erőfeszítéseket a hatos csomag kapcsán. Horvát-ügyben és energia-ügyben is elégedett a magyarok munkájával.

  • Lambsdorff áttér a médiatörvényre, az szerinte problémás maradt a módosítás után is. A német-dán-svéd határellenőrzés körüli vitában a magyaroktól nagyobb keménységet várt volna. Szerinte jó volt a magyar eénökség, csak kár, hogy árnyékolták a belpolitikai problémák.

  • A zöldek frakcióvezetője, Daniel Cohn-Bendit azzal kezd, hogy idézi Orbán március 15-i beszédéből, amikor Brüsszelt a Habsburg Bécshez és a kommunista Moszkvához hasonlította. "Ön rombolja Európát, Orbán Viktor úr!"

  • Cohn-Bendit szerint skizofrén a magyar politikai vezetés, mert nacionalista szöveg mellett hatékony elnökségi munkát végzett. Egy Kádár János idézetet vet össze egy Orbán-idézettel, mindkettő arról szól, hogy a magyaroknak egyedül kell megoldania a problémáikat.

    Cohn-Bendit a Klub Rádió frekvenciájának elvételét is élesen támadja. Szerinte Orbánnak nem kellett volna hagynia, hogy Dánia felmondja a schengeni határvédelmet.

  • A tisztviselői jól dolgoztak, de Orbán nem normális, körülbelül ezzel zárt a zöld politikus.

  • Jan Zahradil (cseh) a konzervatív frakció nevében dicséri a magyar elnökséget. "A magyar elnökségnek gratuláció jár".

  • Zahradil azzal viszont nem ért egyet, hogy mindenképpen a bővítésre kell koncentrálni. Ebben vitázik Orbánnal. Cohn-Bendit viszont csak azt fogadja el, aki egyetért vele, és ez nem jó.

  • Miroslav Ransdorf, a szélsőbalos frakció nevében azt mondja, hogy "nulla az elnökség eredménye, nincs eredmény". A cseh kommunista csalódott, de nem világos, hogy miért.

  • Nigel Farage (brit) képviselő szerint jó volt Orbán Brüsszelt és Moszkvát összemosó beszéde, mert tényleg ez a helyzet. Európa bebukik, Orbán ezt segítette. Jó, hogy a dánok széttépik a schengeni szerződést. Megfordult a szél, jön a vég, az EU mindjárt szétesik. "Orbán úr, gratulálok!"

  • A jobbikos képviselő a függetlenek nevében beszél. Szerinte baj, hogy az Orbán-kormány az erősebb integrációért küzdött. Nem erre kellene az EU-nak mozdulnia. Kárhoztatja Orbánt, hogy se a szlovák nyelvtörvényt se a székely autonómiát nem erőltette elnökként. Helyette a romáknak írtak stratégiát, nem a magyaroknak.

  • Szájer József (Fidesz) a néppárt nevében beszél. Megkönnyebbült, mert a vállalást a magyarok teljesítették. Még médiatörvény ügyében is. Swoboda figyelmébe ajánlja a magyar alkotmány elejét, idéz is belőle.

    Szájer szerint furcsa, hogy Cohn-Bendit szerint Magyarország jól teljesít, csak a vezetőjével van baj. Attól, hogy az EP nem minden felszólítását teljesítjük, még Magyarországgal nincs baj.

    Elfogy Szájer ideje, beléfojtja Buzek a szót.

  • Tabajdi Csaba (MSZP) szerint felemás a mérleg: szakmailag jó, politikailag kudarc. A horvát csatlakozás, a roma stratégia, a Duna stratégia és az európai szemeszter siker, a hatos csomag félsiker. De kudarc, hogy elmaradt a Keleti Partnerség Csúcs.

    Tabajdi szerint a politikai haszon elmaradt, hiába dolgozott jól az elnökség. Ugyanis jogos nemzetközi bírálatok érték a magyar belpolitikát.

  • Az első médiatörvényt ért kritikákat jobboldali kormányok (német, francia, luxemburgi) fogalmazták meg. Tehát ez nem baloldali összeesküvés. Kokit és sallert sem kell osztani - utal Orbán vasárnapi kongresszusi beszédére.

  • Lena Ek a liberálisoktól dicséri a horvát csatlakozás segítését és a roma stratégiát. Szerinte az energiadossziét is jól kezelték a magyarok.

  • A konzervatív belga Jan Epping már Barrosót támadja, nem a magyarokkal foglalkozik. Szerinte az EU nem tud választ adni az egyszerű emberek problémáira.

  • Werner Langen (német) néppárti nagyon dicséri a magyar elnökséget. Szerinte a kritikusok nem korrektek, mert elterelik a figyelmet a magyar elnökség eredményeiről. "Nagyon jó munkát végeztek" - mondja a magyarokról.

  • Victor Bostinaru román szocdem visszaszól, hogy olvasta-e Langen a Velencei Bizottság kritikáját a magyar alkotmányról. Langen nem olvasta, de máshol azt olvasta, hogy az új magyar alkotmány példamutatóan demokratikus.